У Литві посилять перевірку за транзитом російського зерна

Джерело:  Sputnik Литва
зерно

Литва посилить контроль за транзитом, що наступають через країну партіями російського зерна. У Міністерстві сільського господарства не виключають, що частина російського зерна, що перевозиться через країну, може залишатися в Литві.

“Міністерство сільського господарства у співпраці з іншими відповідальними литовськими установами та міністерствами готує відповідні проекти змін до законодавчих актів, які дозволять посилити контроль за імпортом та транзитом зерна російського походження через територію Литви”, – заявили в Мінсільгоспі в коментарі.

У свою чергу, залізнична вантажна компанія LTG Cargo, яка здійснює перевезення по території Литви, запевняє, що такі вантажі та замовники, їх перевезення і так перевіряються дуже ретельно.

У LTG Cargo зазначили, що в Клайпедський порт перевозяться тільки вантажі, які не підпадають під санкції ЄС, щодо яких компанія “проводить особливо детальні перевірки, розширила обсяг інформації, що збирається від клієнтів, і посилила правила подачі заявок”.

За наявними в Мінсільгоспі даними, 2023 року транзитом через Литву було ввезено 144 тисячі тонн російського зерна — пшениці та кукурудзи. За інформацією Державного агентства даних, 2023-го з Росії до Литви було імпортовано зерна на 10,5 мільйона євро.

У Мінсільгоспі побоюються, що транзит російського збіжжя негативно вплине на закупівельні ціни на цей продукт.

“Російське зерно, яке транспортується через Клайпедський порт, може конкурувати на міжнародних ринках через ціну, що може зашкодити виробникам зерна та експортерам країн ЄС”, – вважають у відомстві.

У міністерстві також визнають ризик того, що частина зерна, що перевозиться транзитом, “не дійде до країни-отримувача, зазначеної в супровідних документах”, а залишиться в Литві.

“У нас немає даних про те, скільки з них залишається в нашій країні. Немає свідчень того, що частина російського зерна залишається в Литві”, – заявили в Мінсільгоспі.

За підрахунками LTG Cargo, торік через Клайпедський порт транзитом із Калінінградської області було перевезено 146 тисяч тонн вантажів сільськогосподарської продукції. За січень цього року через Литву було перевезено та відправлено 22 тисячі тонн.

Раніше міністр транспорту Латвії Каспарс Брішкенс закликав заборонити імпорт і транзит російського зерна. Він також повідомив, що звернувся із листом до колег з Литви, Естонії та Фінляндії, щоб виробити єдину позицію з цього питання.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!