У листопаді, як і попереднього місяця, значення Індексу продовольчих цін ФАО практично не змінилося

Джерело:  ФАО
фао

У листопаді 2022 року середнє значення індексу продовольчих цін ФАО* (ІСЦФ) становило 135,7 пункту, тобто практично не змінилося порівняно з жовтнем. Зростання індексів цін на рослинні олії та цукор було майже повністю компенсовано зниженням індексів цін на зернові, молочну продукцію та м’ясо. Таким чином, значення ІСЦФ лише незначно (на 0,3 відсотка) перевищило рівень листопада 2021 року.

Середнє значення індексу цін на зернові ФАО у листопаді склало 150,4 пункту, що на 1,9 пункту (1,3 відсотка) нижче жовтневого показника, проте на 9,0 пункту (6,3 відсотка) вище показника минулого. Світові ціни на пшеницю в листопаді знизилися на 2,8%, що пояснюється головним чином відновленням участі Російської Федерації в Чорноморській зерновій ініціативі та продовженням терміну дії цієї домовленості, а також послабленням імпортного попиту на постачання зі Сполучених Штатів Америки у зв’язку з неконкурентоспроможними цінами конкуренції на світових ринках внаслідок збільшення обсягу поставок із Російської Федерації. Світові ціни на фуражні зернові порівняно з попереднім місяцем також знизилися – на 1,0%. Ситуація з Чорноморською зерновою ініціативою вплинула і на ціни на кукурудзу, які в листопаді продемонстрували зниження на 1,7 відсотка, чому також сприяло відновлення судноплавства річкою Міссісіпі в Сполучених Штатах Америки. Після цін на кукурудзу в листопаді знизилися світові ціни на сорго (на 1,2 відсотка), тоді як ціни на ячмінь зросли на 2,5 відсотка. Світові ціни на рис у листопаді підвищилися на 2,3% на тлі зростання курсу національної валюти деяких азіатських країн-постачальників щодо долара США та під впливом активного купівельного попиту.

» Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО в листопаді склало 154,7 пункту, підвищившись на 3,4 пункту (2,3 відсотка) після семи місяців безперервного зниження. Зафіксоване в листопаді зростання зумовлене підвищенням світових цін на пальмову та соєву олії, яке з лишком компенсувало зниження котирувань ріпакової та соняшникової олії. Світові ціни на пальмову олію відновили зростання завдяки пожвавленню світового імпортного попиту, зумовленому конкурентоспроможністю цін на цей вид олії в порівнянні з іншими харчовими маслами, а також під впливом побоювань, спричинених погіршенням видів на врожай у зв’язку з надмірною кількістю опадів у деяких частинах основних районів виробництва у Південно-Східній Азії. Світові котирування соєвої олії також трохи зросли, насамперед через незмінно високий попит із боку біодизельного сектора, особливо у Сполучених Штатах Америки. Світові ціни на ріпакову та соняшникову олії у листопаді, навпаки, впали, що пояснюється прогнозованим збереженням світової пропозиції на достатньому рівні у першому випадку та продовженням Чорноморської зернової ініціативи у другому.

» Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО в листопаді склало 137,5 пункту, що на 1,7 пункту (1,2 відсотка) нижче жовтневого показника; таким чином, зниження цього індексу триває п’ятий місяць поспіль, але все ж таки його значення виявилося на 11,6 пункту (9,2 відсотка) вище, ніж у відповідний період минулого року. Найбільше у листопаді знизилися світові котирування знежиреного сухого молока, чому сприяло ослаблення імпортного попиту через те, що покупці повністю задовольнили свої потреби на найближчу перспективу, а також збільшення експортних можливостей у Європі. Істотно знизилися ціни на цільне сухе молоко, головним чином внаслідок зменшення купівельного попиту з боку Китаю, що лише частково компенсувалося збільшенням обсягу закупівель з боку країн Південно-Східної Азії. Світові ціни на вершкове масло впали під впливом низького імпортного попиту, зумовленого високими роздрібними цінами та невизначеністю на ринку в тому, що стосується споживчих закупівель у наступні місяці. Світові ціни на сир, навпаки, зросли на тлі збереження стабільного імпортного попиту та скорочення експортної пропозиції з боку провідних країн-виробників у Західній Європі.

» Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО* в листопаді склало 117,1 пункту, що на 1,1 пункту (0,9 відсотка) нижче рівня жовтня. Зниження цього індексу також триває п’ятий місяць поспіль, проте його значення все ще на 4,6 пункту (4,1 відсотка) вище, ніж у відповідний період минулого року. У листопаді вже п’ятий місяць поспіль зафіксовано зниження світових цін на яловичину, що пояснюється збільшенням експортних поставок з Австралії на додаток до і без того значного обсягу поставок з Бразилії, навіть незважаючи на активний імпортний попит, що зберігається з боку Китаю. Світові ціни на інші види м’яса, навпаки, почали зростати, причому найбільше зростання продемонстрували ціни на баранину під впливом стабільного імпортного попиту і незважаючи на сезонне збільшення поставок з Океанії.

Відновилися також світові ціни на м’ясо птиці, чому сприяло скорочення світової експортної пропозиції внаслідок спаду виробництва у багатьох великих країнах-виробниках, спричинених частішим спалахом пташиного грипу. Водночас, ціни на свинину зросли у зв’язку з різким збільшенням попиту напередодні свят і під впливом коливання валютних курсів.

» Середнє значення індексу цін на цукор ФАО у листопаді склало 114,3 пункту, що на 5,7 пункту (5,2 відсотка) вище його жовтневого значення і є його першим приростом після безперервного шестимісячного періоду падіння. Таке підвищення пояснюється головним чином активними закупівлями на тлі обмеження світової пропозиції цукру, спричиненої затримками збиральної кампанії у ключових країнах-виробниках та оголошеним Індією зниженням квоти на експорт цукру. Зростанню світових цін на цукор також сприяло підвищення цін на етанол у Бразилії, у зв’язку з чим виникли побоювання, що збільшаться обсяги використання цукрової тростини для виробництва етанолу. Незважаючи на зафіксоване цього місяця зростання, світові котирування цукру залишалися на 5,9 пункту (4,9 відсотка) нижче, ніж у листопаді минулого року, що зумовлено прогнозованим збереженням світової пропозиції на достатньому рівні в сезоні 2022–2023 років.

* На відміну від інших груп товарів, більшість цін, що використовуються при розрахунку Індексу цін на м’ясо ФАО, було не відомо на момент підрахунку та опублікування Індексу продовольчих цін ФАО; тому вартісне значення Індексу цін на м’ясо ФАО за останні місяці отримано на основі поєднання прогнозованих і фактичних цін. Іноді це потребує суттєвого коригування остаточного значення Індексу цін на м’ясо ФАО, що своєю чергою може впливати на Індекс продовольчих цін ФАО.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!