У листопаді середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО не змінилося

Джерело:  ФАО
фао

У листопаді 2023 року середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО* (ІСЦФ) не змінилося порівняно з переглянутим жовтневим рівнем і склало 120,4 пункту: зростання індексів цін на рослинні олії, молочну продукцію та цукор було компенсовано зниженням індексів цін на зерно. Таким чином значення індексу виявилося на 14,4 пункту (10,7 відсотка) нижче за відповідний рівень минулого року.

» У листопаді середнє значення Індексу цін на зернові ФАО склало 121,0 пункту, що на 3,7 пункту (3,0 відсотка) нижче жовтневого рівня та на цілих 29,1 пункту (19,4 процента) нижче рекордного значення минулого . Найзначніше за місяць знизилися світові ціни на фуражні зернові – на 5,6%. Таке зниження було обумовлено насамперед різким падінням світових цін на кукурудзу на тлі збільшення обсягів реалізації фермерської продукції в Аргентині та знижувального тиску, що чиниться сезонним збільшенням пропозиції у Сполучених Штатах Америки, де прогнозний обсяг виробництва був переглянутий у бік підвищення. Щодо інших фуражних зернових, то світові ціни на ячмінь також знизилися, тоді як ціни на сорго дещо зросли. Світові ціни на пшеницю в листопаді також знизилися – на 2,4 відсотка, в основному в результаті сезонного збільшення пропозиції в Аргентині та Австралії на тлі хороших темпів збиральної кампанії, а також через гостру конкуренцію з боку Російської Федерації. Індекс цін ФАО на всі види рису, навпаки, у листопаді залишався стабільним внаслідок різноспрямованих цінових тенденцій для різних сортів рису та на різних сегментах ринку.

» Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО в листопаді склало 124,1 пункту, підвищившись на 4,1 пункту (3,4 відсотка) порівняно з жовтневим рівнем, після трьох місяців безперервного зниження. Зростання значення цього індексу обумовлено підвищенням світових цін на пальмову та соняшникову олії, яка з лишком компенсувала зниження котирувань соєвої та рапсової олій. Світові ціни на пальмову олію в листопаді зросли більш ніж на 6,0%, що було зумовлено головним чином збільшенням обсягів закупівель основними країнами-імпортерами, а також сезонним скороченням виробництва у ключових країнах-виробниках. Світові ціни на соняшникову олію також незначно підвищилися, в основному під впливом обсягу імпортних закупівель, що зберігається на стабільному рівні. І навпаки, незважаючи на погіршення видів на врожай сої у Бразилії, світові ціни на соєву олію дещо знизилися внаслідок млявого імпортного попиту у світі, як і світові ціни на ріпакову олію – через збереження великих обсягів пропозиції на світових ринках.

» Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО в листопаді склало 114,2 пункту, що на 2,5 пункту (2,2 відсотка) вище жовтневого показника; таким чином, зростання цього індексу триває другий місяць поспіль, але все ж таки його значення виявилося на 23,2 пункту (16,9 відсотка) нижче, ніж у відповідний період минулого року. У листопаді було зафіксовано зростання світових котирувань вершкового масла та знежиреного сухого молока, що пов’язано з високим імпортним попитом з боку країн Північно-Східної Азії, обмеженістю запасів та збільшенням внутрішнього попиту напередодні зимових свят у Західній Європі.
Ці ж чинники вплинули і на підвищення цін на незбиране сухе молоко, проте стримуючим фактором, що перешкодив їх значному зростанню цього місяця, стали втомлений імпортний попит з боку країн Азії, а також впевнені темпи виробництва в Океанії. Підвищенню світових цін на молочну продукцію також сприяло ослаблення долара США щодо євро. Світові ціни на сир, навпаки, продовжили знижуватися на тлі значних обсягів експортної пропозиції, особливо сиру чеддер, навіть незважаючи на сезонне скорочення постачання молока в Західній Європі.

» Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО* у листопаді склало 111,8 пункту, що незначно (0,4 відсотка) нижче за показник жовтня і відображає невелике зниження цін на м’ясо птиці, свинину та яловичину. На поточному рівні значення цього індексу виявилося на 2,8 пункту (2,4 відсотка) нижче рівня відповідного періоду минулого року.
Незважаючи на спричинені спалахами пташиного грипу перебої у виробництві у багатьох країнах-виробниках, у листопаді було зафіксовано зниження світових цін на м’ясо птиці, що зумовлено зростанням поставок, переважно з Бразилії. Ціни на свинину знизилися під впливом млявого імпортного попиту з боку азіатських країн і значних обсягів експортної пропозиції з боку деяких постачальників, незважаючи на різке збільшення обсягів внутрішніх продажів у Європі напередодні зимових свят. Наявність значних експортних запасів у Бразилії та Океанії спровокувало зниження світових цін на яловичину. Ціни на баранину, навпаки, дещо зросли, що було зумовлено коливаннями валютних курсів.

» Середнє значення індексу цін на цукор ФАО у листопаді склало 161,4 пункту, що на 2,2 пункту (1,4 відсотка) вище жовтневого показника і на цілих 47 пунктів (41,1 відсотка) вище показника за аналогічний період. Зафіксоване в листопаді зростання цін на цукор головним чином зумовлене зростанням стурбованості у зв’язку зі скороченням експортної пропозиції у світі в поточному сезоні на тлі погіршення видів на врожай у Таїланді та Індії, двох основних експортерах, у зв’язку з сильною посухою, ймовірно спричиненою приходом Ель-Ніньйо . Спільному зростанню світових цін на цукор також сприяли такі фактори, як затримки з відвантаженням у Бразилії та зміцнення бразильського реалу щодо долара США. Водночас великі обсяги виробництва у Бразилії та зниження міжнародних котирувань.

* На відміну від інших груп товарів, більшість цін, що використовуються при розрахунку Індексу цін на м’ясо ФАО, було не відомо на момент підрахунку та опублікування Індексу продовольчих цін ФАО; тому вартісне значення Індексу цін на м’ясо ФАО за останні місяці отримано на основі поєднання прогнозованих і фактичних цін. Іноді це потребує суттєвого коригування остаточного значення Індексу цін на м’ясо ФАО, що своєю чергою може впливати на Індекс продовольчих цін ФАО.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!