У Латвії скаржаться, що російські овочі везуть через Польщу

Джерело:  AgroPortal.ua
овочі

російські овочі до Латвії часто потрапляють через Польщу, що знижує обсяги місцевих продажів і їхню вартість.

Про це заявив генеральний директор Латвійської асоціації сільськогосподарських кооперативів (LLKA) Роланд Фелдманіс, пише Delfi.

За його словами, використовують дві схеми. Перша: польські постачальники ввозять російську продукцію і продають її в Латвії, вказуючи Польщу як країну походження (а не росію чи білорусь). Другий варіант — імпортери ввозять фрукти та овочі з Польщі, реєструючись як невеликі компанії (неплатники ПДВ з невеликим оборотом), фактично утримуючи 21% від ціни продажу.

«Латвійські ж виробники з оборотом понад 50 000 євро виплачують 21% ПДВ до бюджету держави», — пояснив голова асоціації.

Латвійська продовольчо—ветеринарна служба (PVD) нещодавно отримала скаргу про те, що огірки російського або білоруського походження в місцях продажу були позначені як польські, тим самим вводячи в оману споживачів. Тому були проведені перевірки у низки оптовиків та у роздрібних продавців.

З десяти перевірених роздрібних продавців в одному випадку було виявлено, що продавець вводив споживачів в оману щодо походження ввезеного з Польщі товару, у зв’язку з чим розпочато адміністративне розслідування. Продавець пояснив PVD, що змінив країну походження овочів, тому що люди не хотіли купувати російські огірки. Порушення було виявлено на підприємстві, що реалізує товари на трьох торгових точках на Ризькому Центральному ринку.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!