У Казахстані залишилося багато соняшнику після введення мита на вивезення культури

Джерело:  informburo.kz
подсолнечник

З лютого при експорті соняшника з РК стали стягувати мито у розмірі 20% (або 100 євро за тонну), і трейдерам стало невигідно купувати його у казахстанських сільгоспвиробників. Умови для реалізації цього виду олійних культур на міжнародному ринку погіршилися, а сховища рослинників ЗКО переповнені соняшником: понад 15 тисяч тонн виявилися нікому не потрібними, оскільки вітчизняні маслозаводи завантажені сировиною, і запасів, що є у них, вистачить до кінця року, повідомляє прес-служба НПП “Атамекен”.

“Введення мита призвело до того, що ми самі закрили доступ валюти на наш ринок, тим самим позбавили себе можливості стабілізації курсу долара. До того ж на носі весняно-польові роботи, а багато фермерів не знають, на що їм закупити техніку. Ціна на її помітно злетіла. За сьогоднішньої ситуації з кредитним навантаженням у фермерів немає такої можливості”, – розповів керівник кредитного товариства “Орал” Айбек Кажмухамбетов.

Міністерство сільського господарства встановлення вивізного мита на експорт соняшника пояснило тим, що платіж допоможе стримати потік вивезення із країни сировини та забезпечити їм вітчизняні переробні заводи. У такий спосіб планували домогтися зниження ціни на нерафіновану олію для казахстанців.

Фермери ж ініціативу відомства розкритикували, і їхні прогнози протилежні очікуванням Мінсільгоспу. Сільгосптоваровиробники вважають, що обмеження призведуть до зриву весняно-польових робіт, що спричинить зменшення врожаю, і, як наслідок, олія подорожчає цього року.

“Потрібно не йти шляхом стримування цін, а збільшувати кількість площ засівів, тоді збільшуватимуться обсяги продукції, і ринок можна буде регулювати. Якби мита не було, тоді трейдери забирали б те, що маслозаводи не можуть забрати. Маслозаводи завантажені сировиною до кінця року і чекають на новий врожай, але фермери не можуть чекати”, – аргументував Айбек Кажмухамбетов необхідність скасування вивізного мита.

Інші фермери, підтримавши колегу, наголосили, що питання потрібно вирішувати у найкоротші терміни – до початку весняних польових робіт: якщо мито скасують, то виробництво соняшника вдасться збільшити на 20%.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!