У Грузії знизилося виробництво пшениці

Джерело:  Спутник Грузия
пшениця

Посівна площа пшениці в Грузії в 2023 році склала 56,7 тисяч гектарів, а середня врожайність склала 2,6 тонни на гектар.

Виробництво пшениці в Грузії знизилося на 6,5% у 2023 році, йдеться у повідомленні Національної служби статистики “Сакстат”. За даними відомства, минулого року в Грузії було вироблено 146,6 тисяч тонн пшениці.

Виробництво пшениці в Грузії у 2019-2023 роках

Посівна площа пшениці в Грузії у 2023 році становила 56,7 тисячі гектарів, а середня врожайність становила 2,6 тонни на один гектар. Упродовж року Грузія споживає 700-800 тисяч тонн пшениці. В останні роки країна закуповувала пшеницю у Казахстану, України, США та Росії, при тому на частку останньої припадало 70%, оскільки ціна була найвигіднішою.

Важкі часи

В умовах зростання експортного мита на пшеницю з Росії і, як наслідок, збільшення обсягів імпорту борошна, на яке експортне мито не стягувалося, усі мелькомбінати в Грузії у першому кварталі 2023 року призупинили виробництво, як це було у 2021 році. Як результат, комори були переповнені пшеницею, а фермерам просто не було куди подіти зібраний урожай. Важкі часи для грузинських борошномів настали влітку 2021 року після введення Росією механізму плавального мита на експорт зернових. Тому Грузія в кілька разів збільшила імпорт борошна з РФ, відповідно, скоротивши 2022 року імпорт пшениці більше, ніж на 30%. Як результат, майже всі мілкомбінати країни припинили роботу.

Млини почали знову імпортувати пшеницю та нарощувати виробництво лише до кінця 2022 року, коли плаваюча ставка вивізного мита на пшеницю знизилася.

Вдруге виробнича криза у млинів настала у березні 2023 року у зв’язку зі зростанням імпорту борошна та зростання експортного мита на пшеницю з Росії.

Тому в результаті консультацій уряду Грузії з мілкомбінатами, грузинськими виробниками пшениці та виробниками хліба з 12 червня 2023 року було запроваджено тимчасовий податок на імпорт борошна, метою якого було відновити рівні податкові режими для борошна та пшениці на ринку Грузії, забезпечивши тим самим роботу борошномельної галузі.

Спочатку мито запровадили до 1 листопада 2023 року. Тоді імпорт понад 200 кілограмів пшеничного борошна обкладався податком у розмірі 0,2 ларі за кілограм. У жовтні термін було продовжено до 1 березня 2024 року, а мито збільшено на 25%, тобто до 0,25 ларі за кілограм.

Введення тимчасового мита сприяло відновленню умов рівної конкуренції між імпортом борошна та імпортом пшениці. Внаслідок млина відновили роботу.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!