У 2023 році економіка України продемонструвала певну стійкість до війни, – доповідь ООН

Джерело:  Цензор.НЕТ
Україна

У 2023 році економіка України продемонструвала незначне відновлення – зростання ВВП становило 4,6% після попереднього падіння на 29,1%.

Про це йдеться в Доповіді про світове економічне становище та перспективи 2024 року, підготовленій департаментом ООН з економічних та соціальних питань (DESA).

Згідно з доповіддю, торік економіка України продемонструвала певну стійкість до наслідків нинішньої війни, особливо в частині постачання електроенергії.

“Цього року спостерігається незначне покращення, але це покращення на папері, оскільки економіка вже скоротилася, і це дуже боляче”, – зазначив директор відділу економічного аналізу й політики департаменту Шантану Мукерджі.

Водночас він додав, що невелике покращення не означає відновлення економіки порівняно з довоєнним періодом.

У доповіді ООН зазначається, що в Україні зросло приватне споживання, а капітальні видатки на реконструкцію збільшилися. Сільськогосподарське виробництво є нижчим, ніж у довоєнний період, а відвантаження зерна з чорноморських портів залишається проблематичним після виходу РФ з Чорноморської зернової ініціативи.

Крім того, альтернативні експортні маршрути зазнають логістичних труднощів через російські обстріли портів на Дунаї.

У доповіді йдеться, що тимчасові обмеження, запроваджені ЄС влітку на імпорт зерна з України до п’яти країн регіону, а згодом індивідуальні обмеження, накладені Угорщиною, Польщею та Словаччиною, також вплинули на залізничні й автомобільні перевезення. 

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!