У 2023/2024 МР Молдова експортувала 0,5 млн тонн соняшнику

Джерело:  OleoScope
Молдова

У сільськогосподарському сезоні 2023/2024 року на експорт у вигляді сировини було відправлено 504,5 тис. тонн соняшника – зростання більш ніж у 2 рази порівняно з попереднім сезоном. Щодо продуктів переробки, то обсяг експортованої олії становив 191,7 тис. тонн, що на 17% менше порівняно з минулим сезоном. Обсяг експорту соняшникового шроту також скоротився на 13%, повідомляє портал Aroexpert.md.

«Економіка Республіки отримує значно більшу вигоду від експорту переробленої продукції з вищою доданою вартістю, порівняно з експортом сировини. На вільному ринку експортери соняшнику не можуть бути обмежені у продажу своєї продукції лише вітчизняним переробникам, що створює складну динаміку у ланцюжку постачання. У ситуаціях, коли переробники стикаються з нестачею запасів сировини, через що заводи простоюють, дуже важливо, щоб вони мали доступ до альтернативних запасів», — каже агроаналітик ринку Юрія Рія.

На думку експерта, доступ до альтернативних джерел сировини забезпечить безперервність виробництва та зможе запобігти економічним перебоїм, тим самим підтримуючи стабільність та економічне зростання за рахунок збереження експортних потоків продукції з високою доданою вартістю.

Раніше стало відомо, що експорт соняшникової олії з Республіки Молдова в першому півріччі 2024 року скоротився на 45% порівняно з аналогічним періодом минулого року до 68,3 тис. тонн. Експорт шроту склав 59,9 тис. тонн, що майже вдвічі менше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!