Тимчасова заборона на імпорт Туреччиною пшениці не позначиться негативно на її ринках

Джерело:  IDK
Туреччина

Призупинення Туреччиною на 3,5 місяці імпорту пшениці не вплине на місцеві ринки. Про це повідомляє газета турецьких ділових кіл Ekonomim із посиланням на джерела в урядових колах.

Мінсільгосп Туреччини раніше повідомив, що зупиняє з 21 червня по 15 жовтня імпорт пшениці для підтримки місцевих виробників та через очікування зниження цін на зернові. Як зазначало міністерство, у цей час буде запроваджено режим внутрішнього виробництва та субсидування закупівель на внутрішньому ринку.

Він зазначив, що Туреччина є одним із найважливіших покупців російської пшениці, щорічно імпортуючи з росії в середньому 8-9 млн тонн зерна. «Звичайно, що заборона на імпорт пшениці позначиться на росії та нашому другому за обсягом ринку імпорту — Україні», — написав він. На його думку, росії та України, які перебувають у стані війни, відіграють важливу роль у світовому виробництві та експорті пшениці. «Будь-який розвиток подій у цих двох країнах впливає на світові ринки. Тому за ними слід уважно стежити», — наголосив автор публікації.

Йилдирим зазначив, що обсяги виробництва пшениці в Україні, що склали минулого року близько 22 млн. тонн, цього року знизяться до 20 млн. тонн. Відповідно, впадуть загальні обсяги її експорту — з 16 млн. у сезоні збору 2023-2024 років до 13 млн. тонн у сезоні 2024-2025 років, повідомив експерт з посиланням на прогнози української сторони.

Раніше повідомлялося, що виробництво пшениці в Туреччині складе 21 млн. тонн, що на 4,5% менше, ніж у 2023 році.

Позначки:, , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!