Туреччина підвищує імпортні мита на соняшник та соняшникову олію

Джерело:  OleoScope
соняшникова олія

Починаючи з 1 червня мита на ввезення насіння соняшнику та соняшникової олії на територію Туреччини зросли з нульового рівня до 27% і 36% відповідно. Цей захід спрямований на захист місцевих сільгоспвиробників від напливу дешевої імпортної сировини напередодні збирання нового врожаю, повідомляє “AgriCensus”.

За прогнозами аналітиків Міністерства сільського господарства США (USDA), валовий збір турецького соняшника в поточному сезоні зросте до 1,9 млн тонн (+8,6% за рік), що є одним із найвищих значень для країни за останні 10 років. У 2023/24 МР попередні оцінки перебувають на рівні 1,75 млн тонн.

«З огляду на набуття чинності нових тарифів та початок збору врожаю в Туреччині, розумно очікувати помітного уповільнення імпорту в регіон», – заявив напередодні представник брокерської та консультаційної компанії Naragro Йилмаз Чакабей Айтуг.

«Туреччина і раніше практикувала підвищення мит, щоб скоротити імпорт, але через високий рівень інфляції останніми роками уряд був змушений знизити мита і навіть обнулити їх», — говорив керівник компанії SOLVENTUM AS Онат Ангі.

Варто нагадати, що перед встановленням нульового мита, соняшникова олія завозилася за імпортним тарифом у 10% (при референтній ціні 2500 $/т), а олійні – у 5%.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!