Туніс скоротить імпорт пшениці та ячменю завдяки гарному врожаю

Джерело:  Зерно Он-Лайн
колоски

Завдяки добрим погодним умовам протягом зими Туніс може зібрати щедрий урожай зерна, прогнозує Іноземна сільськогосподарська служба при Мінсільгоспі США (FAS USDA).

Виробництво пшениці у 2024/2025 МР (липень-червень) складе 1,25 млн т, у т.ч. твердої – 1,13 млн т. У поточному сезоні Туніс зібрав 0,441 млн т пшениці, у т.ч. твердої – 0,427 млн т.

Валовий збір ячменю зросте до 0,6 млн т (0,089 млн т цього сезону).

Імпорт пшениці у 2024/2025 МР може знизитися до 1,8 (2,2) млн т, ячменю – до 0,5 (0,95) млн т.

Імпорт та експорт пшениці та продуктів її переробки контролює Зернове агентство Тунісу (ODC). Імпортована пшениця продається на ринку за субсидованою ціною, а різниця покривається за рахунок коштів. Незважаючи на побоювання, що субсидії на пшеницю стають надто обтяжливими для бюджету, немає ознак того, що програма субсидування зміниться. або що імпорт скоротиться.

Тендітна економічна ситуація в Тунісі підірвала можливості Зернового агентства Тунісу (ODC) щодо імпорту зерна.

Оскільки Туніс сильно залежить від імпорту пшениці, у 2023/2024 країна отримала фінансування та гранти від міжнародних організацій та донорів (Світового банку, Африканського банку розвитку, від країн Євросоюзу та ін.) для часткової оплати необхідного імпорту пшениці та ячменю.

Тим не менш, Туніс все ще шукає джерела фінансування для забезпечення постачання пшениці в 2023/2024 МР.

Прогноз імпорту пшениці FAS USDA грунтується на припущенні, що Туніс прагне підтримувати запаси, еквівалентні приблизно одного-двомісячного споживання, тобто. мінімальній кількості, необхідної для забезпечення безперебійного ланцюжка постачання.

Для полегшення навантаження на державний бюджет уряд Тунісу в 2023/2024 МР прийняв рішення провести лібералізацію імпорту ячменю після першого невдалого досвіду двадцять років тому. Наразі приватним компаніям приватного сектора дозволено імпортувати ячмінь.

Указом № 25 від 10 січня 2024 р. було створено Національну раду з кормів при Міністерстві сільського господарства, яка вироблятиме, закуповуватиме та розподілятиме фуражні культури, включаючи ячмінь, для секторів тваринництва та птахівництва. Згідно з Указом та повідомленнями представників туніської промисловості, на даному етапі немає жодних ознак того, що відбудеться перехід від нової схеми закупівель ячменю у приватному секторі до процесу закупівель у державному секторі. Нормативні документи, що визначають як працюватиме Національна рада з кормів, буде підготовлено лише після того, як Рада фізично буде створена наприкінці 2023/24 МР.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!