Тривала посуха в Північній Африці призвела до рекордного імпорту пшениці

Джерело:  УкрАгроКонсалт
UkrAgroConsult

Недостатня кількість опадів призвела до скорочення врожаю пшениці в Північній Африці, що призвело до найбільшого імпорту в регіоні за всю історію спостережень, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Відповідно до звіту, опублікованого 22 травня відділом моніторингу сільськогосподарських ресурсів Європейського Союзу, в регіоні спостерігається найгірша сезонна посуха. Це може знизити врожайність пшениці в Марокко, Алжирі та Тунісі на 17-24% нижче середнього показника за 5 років.

В травні USDA прогнозує, що дефіцит місцевих культур в регіоні може збільшити імпорт до рекордних 31,7 млн тонн в сезоні 2023/24. Північна Африка є одним із найбільших світових покупців пшениці та вже закуповує великі обсяги із-за кордону після чергової сильної посухи 2022 року.

Світові ціни на пшеницю впали вдвічі порівняно з рекордним показником 2022 року, пом’якшивши економічний удар. Тим не менш, продовольча інфляція стала нагальною в усьому регіоні, де країни борються зі зростанням рівня бідності. Нещодавно влада Тунісу закликала скоротити споживання хліба, оскільки деякі пекарні не можуть забезпечити поставки пшениці.

Хвилі спеки посилили вплив сухих ґрунтів на пшеницю, збір врожаю якої тільки починається. В Алжирі з початку березня в більшості регіонів не було дощів, а перспективи виробництва зерна в Тунісі є «жахливими», повідомляє MARS. Краща ситуація в Єгипті, який більше покладається на зрошення.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!