Третина всього врожаю зерна Казахстану йтиме до Китаю

Казахстан

Казахстан має намір ще інтенсивніше постачати Китай своїм зерном. Уряд РК запропонував держкорпораціям КНР підписати контракт на постачання казахстанських зернових та олійних культур обсягом до 3 млн. тонн.

Передбачається, що документ буде підписано між Нацкомпанією Казахстану «Продкорпорація» та чинними державними компаніями Китаю.

«Так, надійшла така пропозиція. Зараз ми відпрацьовуємо це питання, працюємо над тим, що ми робитимемо, щоб прийти до цього. Все ж таки, 3 млн тонн – це чималий обсяг. Це 1/3 частина всього обсягу зерна Казахстану. Трохи згодом ми вийдемо з інформацією про те, що ми зробили вже і які у нас подальші плани», – повідомили агентству «АПК Новини» у Продкорпорації.

Тим часом раніше заявлялося про те, що Китай у поточному сезоні збільшить імпорт зерна через посуху. Чи буде значне зростання обсягів з боку Казахстану?

«Китай готовий купувати, але проблема в тому, що КТЖ постійно вводить заборони. І плани узгоджують певним компаніям», – пояснили в Асоціації експортерів зерна «KazGrain».

За даними Національної статистики, на період 1 травня обсяг експорту зерна пшениці скоротився з Казахстану більш ніж на 30% порівняно з таким же періодом минулого року. Зниження відвантажень відбулося в багато країн – Узбекистан, Таджикистан, Афганістан, Туркменістан, Італію. Лише Китай збільшив обсяг закупівлі казахстанського зерна. Зростання склало у 2,6 рази – понад 200 тис. тонн.

Повернемося до казахстансько-китайських переговорів. На зустрічі Уряд продовжив «просувати» постачання казахстанського м’яса до Китаю. Було заявлено, що Казахстан готовий збільшити відвантаження яловичини до 0,5 млн. тонн. Проте, заявила Китаю казахстанська сторона, є бар’єри, які перешкоджають повноцінному виходу казахстанської продукції в КНР. І їх треба вирішити.

Сторони обговорили деталі розвитку у залізничній галузі, будівництві нових прикордонних переходів, також обговорили кроки щодо зростання поставок до Китаю сільгосппродукції з Казахстану.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!