Транзит зерна через Суецький канал у лютому знизився вдвічі. Судна, що прямують з Чорного моря, поки не змінюють маршрут

Джерело:  Зерно Он-Лайн
хусити

Тільки судна із зерном із Чорного моря та для Ірану все ще перетинають Червоне море. Причина – безперервні атаки з боку хуситів. Про це пише Reuters із посиланням на аналітиків.

За словами Ішана Бхану, провідного аналітика з сільськогосподарських товарів компанії Kpler, майже всі зернові судна з Америки та Західної Європи змінили маршрут на більш довгий та дорогий (навколо Південної Африки).

У лютому 2024 року обсяг транзиту зерна через Суецький канал знизився до 2,6 млн. тонн (з 5,3 млн. тонн у лютому 2023 р.), — оцінює експерт.

“Багато судновласників все ще готові змиритися з небезпекою для своїх кораблів, і судна можуть бути заброньовані для проходу Червоним морем”, – розповів Reuters один із зернотрейдерів.

Очікується, що закупівля української кукурудзи з боку Китаю здійснюватиметься транзитом через Червоне море.

Україна оцінювала падіння експорту зерна місяць до місяця у січні 2024 року на 20% через кризу у Червоному морі.

Голова правління Союзу експортерів зерна Едуард Зернін говорив у січні, що російські експортери не відчули негативних наслідків на тлі напруженості в Червоному морі.

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!