Транзит українських ягід Польща не заборонятиме – прогноз УПОА

Джерело:  SEEDS
ягоды

У Литві відбулося продовження березневих переговорів між представниками українських та польських профільних аграрних асоціацій. Планувалося, що кожна з експортних аграрних позицій обговорюватиметься окремо у невеликому профільному колі представників обох держав, але насправді все було не зовсім так.

Про нюанси переговорів SEEDS розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, який взяв участь у зустрічі у складі української делегації.

«Це була тристороння зустріч між представниками з боку Литви, Польщі та України. Склади делегації були парламентського рівня. Не було міністрів з їхнього боку, а був голова Комітету Агарного сейму. З нашого боку, на політичному рівні був заступник міністра та секретар комітету Ради України.

Але питання в тому, що ці переговори повернулися дещо в іншому ключі. Приймаючою стороною була Литва. Ми дуже вдячні за реально високий рівень підтримки України. Литва справді багато зробила для того, щоб ця зустріч відбулася та відбулася на високому рівні.

Але контекст під час зустрічі був насамперед не так за Україну, як проти Росії.

Передбачається, що Литва дуже активно простягала питання у бік поляків, щоб вони припинили будь-які торговельні відносини з Білоруссю та Росією. Тому що всі розуміють, що ці стосунки й досі є. Тому відсотків 60 переговорів було саме на цю тему», – розповів Тарас Баштанник.

Хоча під час переговорів йшлося переважно про ягоди та яблучний концентрат – такою була запланована тема дискусій, 95% часу було витрачено на зернові питання, каже президент УПОА.

«Щодо ягід, то в офіційній частині переговорів з нашого боку згадувалося лише те, що їх не слід забороняти. Це стосується і транзиту, і прямих постачань. Однак польська сторона на це жодним чином не відреагувала і продовжила говорити виключно про зерно. Треба розуміти, що саме це питання їх найбільше непокоїть», – зазначає Тарас Баштанник.

Проте офіційним спілкуванням зустріч не обмежилася, додає президент УПОА. За лаштунками переговорів він мав можливість поспілкуватися безпосередньо з польськими колегами з приводу ягід. Тут діалог виявився оптимістичнішим.

«Поки що є такі прогнози: транзит ягід Польща забороняти не буде. Щодо продажу українських ягід у Польщі – це питання поки що не вирішене. На політичному рівні вони не вбачають проблем, але блокують кордон не політики.

Справа в тому, що польська сторона звинувачує Україну у низьких цінах. Я ж намагався пояснити, що ні в зерні, ні в ягодах, ні в чому іншому Україна не має відношення до низьких цін. Ми тут ні до чого – і без нас на світових ринках ціни низькі.

По малині ж ситуація проста. Якщо ціни на неї будуть такі ж низькі, як того року, – поляки почнуть бунтувати та блокувати українську малину у себе на ринку. Це в тому випадку, якщо там української малини побільшає, ніж минулого року.

Але з огляду на наші прогнози щодо ринку малини цього року, мені здається, що загострення можна буде уникнути», – вважає Тарас Баштанник.

За його словами, надалі вже існують домовленості з головою аграрного комітету польського Сейму на початку травня детальніше обговорити питання українських ягід. Саме на той час аграрії обох країн матимуть хоч якісь показники щодо врожаю малини у Польщі та Україні.

«У мене є стриманий оптимізм, я думаю, що має бути все нормально і малиною, і яблучним концентратом. Із транзитом точно. З продажем на польський ринок, враховуючи прогнози та ціни, мені здається, що теж усе має бути добре. Треба розуміти, що насамперед під час цих переговорів йдеться про зерно», – наголосив Тарас Баштанник.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!