Транснаціональні молочні компанії почали відновлювати свою роботу в Україні

Джерело:  ІНФАГРО

Ринок свіжих молокопродуктів зараз виглядає значно краще, ніж місяць тому, проте багато проблем залишаються невирішеними. 

Серед всіх видів молокопродуктів обсяги випуску цієї продукції найбільше відстають від обсягів довоєнного часу. Спричинено це цілим рядом факторів:

  • Проблеми логістики. Не відновили роботу багато ТРЦ
  • До цього часу є брак водіїв і транспорту
  • Збій роботи торговельних мереж – багато магазинів поза межами Центральної та Західної України ще не відновили роботу. Завадою цьому є звичайно та ж логістика, брак кадрів та зменшення кількості споживачів на звільнених територіях, а також неможливість функціонування на окупованих територіях
  • Географія розміщення виробництв – кілька потужних заводів зараз опинились на окупованих або прифронтових територіях, їх діяльність припинена, або суттєво обмежена

Але слід зазначити, що навіть транснаціональні компанії почали відновлювати свою роботу. Запускається завод PepsiCo під Києвом, в прифронтовому Миколаєві відновлює роботу Lactalis. Частково запрацювали заводи на звільненій Чернігівщині та Сумщині. Ну і також більші, ніж в довоєнні часи, обсяги продукції випускають заводи Західної України.

Досить суттєво збільшилось виробництво ультрапастеризованого молока як для держзакупівель, так і для мереж. Проте слід зазначити, що імпорт такого молока також досить суттєвий (молоко UHT – в списку критичного імпорту). За приблизними оцінками, в минулому місяці в країну завезено біля 1,5 тис. т молока, що навіть помітно більше, ніж в довоєнні часи. І це без врахування гуманітарки. Очевидно, у квітні поставки європейського молока в Україну ще більше зростуть.

Імпорт кисломолочних продуктів, які хоч і були зазначені в списку товарів критичного імпорту тривалий час, суттєво знизився. За приблизними оцінками в минулому місяці їх було завезено біля 400 т.

Експорт свіжих молокопродуктів і раніше був незначним, а зараз він вже зовсім мізерний, обмежений здебільшого поставками в Молдову. Туди поставляється пару сотень тон молока і кисломолочних продуктів.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!