Товарообіг агропродукцією між Україною та ЄС підскочив на 35%

Джерело:  AgroPortal.ua
ЕС

Оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом у січні-серпні 2022 р. збільшився проти минулорічних показників за відповідний період на 35% і сягнув показника у $9,2 млрд.

Про це поінформував заступник директора ННЦ «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.

Водночас, зазначив він, відбулося зростання додатного для нашої країни сальдо до рівня $4,9 млрд, оскільки збільшення вітчизняного експорту (+$2,8 млрд) наклалось на зниження вартості закупівель у представників країн-членів ЄС (-$0,4 млрд).

Головними торговими партнерами в сегменті аграрної продукції для України серед держав цього регіонального об’єднання виступають Польща, Румунія, Нідерланди, Іспанія, Італія, Німеччина, Болгарія та Угорщина. Сукупний оборот України з цими державами складає майже 83%. Однак потенціал у цій сфері щодо решти країн угрупування для нашої держави все ще не вичерпаний, зауважив Микола Пугачов.

Характерною рисою 2022 р., наголосив він, стали помітні зміни у переліку ключових європейських партнерів. До нього додались три країни — Румунія, Болгарія та Угорщина, але вийшла Франція. Це пояснюється зміною наших пріоритетів і відносною безпечністю логістики в умовах російського вторгнення та блокади українських морських портів.

«У нинішньому році показники зовнішньої торгівлі України сільгосппродукцією через війну загалом відстають від рівня 2021 р. Однак вітчизняні агрокомпанії поволі адаптуються до цих складних умов, використовуючи наявні можливості і ресурси для забезпечення успішності експортно-імпортних операцій, насамперед надані нам у європейському векторі діяльності», — додав Микола Пугачов.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!