Торгівля України з ЄС зросла на понад 40% завдяки транспортному безвізу

Джерело:  Delo.ua
автомобильные фура

За 1,5 року дії Угоди про вантажні перевезення між Україною та ЄС (так званий “транспортний безвіз”), експорт та імпорт до/з Європейського союзу показав зростання на 47,5% та 44% відповідно.

Про це повідомив міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

“Ключовий висновок полягає в тому, що Угода підтримує нашу економіку та експорт. Наприклад, завдяки підписанню цієї Угоди в 2023 році експорт автомобільним транспортом збільшився на 30%, а імпорт – на 25% (у порівнянні з 2021 роком)”, – написав міністр на своїй сторінці у соцмережі X (Twitter).

Згідно даних, які він навів, у 2022 році до 2021 року експорт автотранспортом збільшився на 41%, тоді як імпорт – на 11%.

Фото 2 — У Мінінфраструктури повідомили про значне зростання експорту та імпорту між Україною та ЄС за допомогою "транспортного безвізу"
Як зростав експорт і імпорт автотранспортом. Ілюстрація: Олександр Кубраков / X (Twitter)

Олександр Кубраков додав, що повне розблокування кордону між Україною та Польщею, та недопущення подальших блокад у майбутньому мають стати принципом економічної безпеки нашого регіону.

Як повідомлялося, 18 грудня 2023 року польські перевізники знову заблокували проїзд вантажівок через “Дорогуськ – Ягодин”. Організатори протесту мають намір пропускати лише по одному вантажному автомобілю за годину, але не будуть затримувати транспортні засоби з вантажами безпекового та гуманітарного характеру. Крім того, поляки обіцяють пропускати автомобілі, які перевозять тварин, та продукти, що швидко псуються.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!