ТОП-5 порад як сіяти теф

Джерело:  SuperAgronom.com
теф

Теф — дуже невибаглива культура, що росте на родючих супіщаних ґрунтах. Завдяки дуже розгалуженому корінню теф структурує ґрунт, формує значний обсяг вегетативної маси, що робить його гарним сидератом.

Про це йдеться у матеріалі: «Для чого вирощувати теф? Переваги як кормової, харчової та сидератної культури».

В Україні напрям використання тефу як складової суміші сидератів досліджують фахівці кафедри землеробства та гербології НУБіП, які разом із ТОВ «Агрофірма «Колос» проводять досліди із сидератними сумішами та сівозмінами.

У вирощуванні тефу слід враховувати, що через неглибоку кореневу систему культура потребує достатньої кількості вологи в ранній період. Насіння культури дрібне, маса 1000 насінин становить 0,3-0,4 г, а тому сіяти його дуже важко, як і контролювати якість сівби.

«Ґрунт має бути добре підготовленим і очищеним від бур’янів. Норми висіву: в рядок — 5-7 кг/га (ширина міжряддя при цьому має бути 15 см і менше), для суцільного посіву — 8-10 кг/га», — йдеться в матеріалі.

До слова, фахівці рекомендують обробляти насіння спеціальними фарбниками, щоб можна було зрозуміти, чи правильно витримано глибину сівби, і налаштувати сівалку

Сіяти теф варто в середині травня — в червні, за температури ґрунту не менше 16-18°С. Бо ця культура дуже чутлива до прохолодного ґрунту і заморозків, тому можна не боятися сіяти її в більш пізні терміни. Хоча різні джерела стверджують, що насіння проростає і при +10… 12°С.

Оптимальна глибина при цьому становить 0,3 см. Загалом вважається, що можна класти насіння і трохи глибше — на 0,6-0,7 см. Але в жодному разі не глибше 1 см, тоді сходи отримати навряд чи вдасться.

Вузькі міжряддя дають змогу мінімізувати появу бур’янів. Якщо звузити міжряддя неможливо, то можна застосувати перехресну сівбу.

За таких вимог для сівби тефу можуть підійти або зернові сівалки для no-till, або спеціальні сівалки для висіву трав. При цьому потрібно, щоб насіння мало максимальний «контакт» із ґрунтом, тому його потрібно ретельно загортати.

Зазначається, що сходи тефу з’являються повільно. Але якщо температура ґрунту достатньо висока, то можуть з’явитись і на 3-5-й день після сівби. Але перші фази росту проходять загалом нешвидко. Щоб досягти 10-12 см знадобиться близько 2 тижнів. Але після цього рослини швидко починають рости і розвиватись.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!