Тарас Висоцький пояснив зміни у загальній структурі посівів під урожай-2022

Джерело:  SuperAgronom.com
Україна

Структура посівних площ, підлаштована під цьогорічні воєнні умови, цілком гарантує внутрішню продовольчу безпеку України.

Про це розповів перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, повідомляє пресслужба Мінагрополітики.

За його словами, на початок війни посівна кампанія ще не розпочалася, але аграрії уже активно до неї підготувалися. Так, було закуплено та в багатьох випадках доставлено основні матеріально-технічні ресурси: понад 80 % мінеральних добрив від потреби, близько 70-80% насіння, 60% засобів захисту рослин, близько третини пального.

«Цього року відбулася певна реструктуризація змін із точки зору пріоритетності культур. На це вплинуло декілька факторів: собівартість витрат на гектар, можливість реалізації для внутрішніх потреб і те, яка врожайність продукції з гектара землі та її вартість за тонну. Останній пункт важливий з огляду на ускладнену експортну логістику: аграрії надавали перевагу тим культурам, які дають більшу вартість з однієї тонни, насамперед ідеться про олійні», — пояснив перший заступник Міністра.

Він зазначив, що Найбільші зміни у структурі посівів стосувалася пшениці, кукурудзи, соняшника і сої.

Якщо у 2021 р. ярої пшениці було посіяно 42 тис. га, то цьогоріч — майже 200 тис. га. Тарас Висоцький пояснив, що, по-перше, пшениця важлива для продовольчої безпеки, по-друге, вона менш вибаглива культура з погляду інтенсивності й затрати матеріальних ресурсів.

Соя — культура, що невибаглива до мінеральних добрив. Хоча її площа посівів і залишилася на рівні попереднього року — близько 1 250 тис. га (торік — 1 300 тис. га), але в цьогорічній структурі посівів її обсяги збільшилися, оскільки загалом скоротилися посівні площі.

Площі посівів під соняшник скоротилися порівняно з минулим роком, але неістотно і зберегли високий показник у 4 млн 700 тис. га.

Відбулося скорочення посівів кукурудзи: цього року 4 млн 600 тис. проти 5 млн 500 тис. га торік, що пов’язано насамперед з тим, що кукурудза дає велику врожайність і складніша в логістиці.

Така структура посівних площ цілком гарантує внутрішню продовольчу безпеку України, запевнив Тарас Висоцький.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!