«ТАК-Агро» розвиває виробництво органічних добрив для власних потреб

Джерело:  AgroTimes
гній

Напрям самостійного виробництва органічних добрив як-от компости у компанії «ТАК-Агро» вважають перспективнішим, ніж застосування міндобрив. На сьогодні в компанії готують до 7000 тонн органіки на рік, уносячи її з осені під кукурудзу та соняшник.

Про це розповів директор із виробництва компанії В’ячеслав Нескоромюк в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

На його думку, це реальний шлях як до покращення родючості ґрунтів і підвищення врожайності, так і скорочення витрат.

«Якщо ми раніше не зловживали високими нормами міндобрив, то нині й поготів. Який сенс давати кількасот кілограмів добрив, якщо для засвоєння більшою частини діючої речовини банально немає вологи в ґрунті. Тому, наприклад, під озиму пшеницю цьогоріч ми дали лише обмежену норму разом із сівбою», – зазначив фахівець.

Надалі будуть приймати рішення по ситуації: якщо навесні буде волога, то розвиток рослин будуть «розганяти» азотним підживленням, а також унесенням листкових препаратів. Якщо ж ні, то не будуть витрачати марно кошти.

«Я знаю чимало прикладів на Одещині, коли взагалі не вносять азотні добрива навесні й отримують приблизно ту саму врожайність, що і господарства, які підживлювали. Натомість азотні добрива, якщо немає вологи, можуть виступити пригнічувальним чинником для рослин, загнавши їх у стрес, і це також слід ураховувати, – розповів В’ячеслав Нескоромюк. – З реальних прикладів у посушливі роки ми маємо таке порівняння. Ми внесли мінімальну норму мінерального живлення під ячмінь й отримали 35 ц/га, а наші сусіди дали додатково по 200 кг/га міндобрив і зібрали по… 36 ц/га. Висновок тут очевидний».

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!