Сильна посуха в Італії загрожує скороченням виробництва оливкової олії

Джерело:  Olive Oil Times
оливкова олія

Оливкові дерева в основних регіонах вирощування оливок в Італії постраждали від аномальної спеки та сильної посухи напередодні цьогорічного збирання врожаю, пише Olive Oil Times. Південні регіони країни, на які припадає основна частина виробництва оливкової олії в Італії, найбільше постраждали від суворих погодних умов, збитки, завдані оливковим гаям, мали призвести до падіння виробництва до історичного мінімуму цього року.

Асоціація виробників оливок Italia Olivicola прогнозує, що «неврожайний рік» у поєднанні з екстремальними погодними умовами призведе до скорочення виробництва оливкової олії в Італії як мінімум на 23% порівняно з попереднім сезоном. За даними фермерської асоціації Coldiretti Puglia, виробництво оливкової олії в регіоні може скоротитися більш ніж на 50%. Згідно з звітом, численні оливкові дерева в Апулії демонструють ознаки нестачі води: багато оливок висихають прямо на гілках. У регіонах, де було можливе зрошення, води, як і раніше, не вистачало: водосховища Апулії скоротилися на 57% порівняно з попереднім сезоном, що призвело до значних втрат у сільськогосподарському секторі.

«Сильна та тривала посуха змушує фермерів проводити екстрене зрошення за непомірними цінами, що зумовлено високими цінами на паливо, необхідне для вилучення води із свердловин та її транспортування в автоцистернах», — заявив голова асоціації Колдіретті. У Базилікаті критичний стан оливкових гаїв, що спостерігалося з минулого року, перейшов у важчу надзвичайну ситуацію.

«Ми вже втратили весь урожай оливок цього сезону», — заявив президент Italia Olivico Паоло Колона. «Якщо такі погодні умови збережуться, виробництво наступного сезону також може опинитися під загрозою».

Ситуація на Сицилії була не менш серйозною: через посушливу погоду оливкові дерева в кількох частинах острова передчасно обсипалися, що стало природною реакцією на екстремальний стрес. Дещо менш суворі посухи та температурні умови також торкнулися центральних регіонів вирощування оливок, включаючи Лаціо та Умбрію. Умови суттєво відрізнялися в деяких центральних та північних регіонах, де інші погодні умови, м’якіші температури та рясні опади в деяких випадках завдали значної шкоди.

За оцінками Європейського союзу, у 2023/24 сільськогосподарському році Італія виробила 328 тис. тонн оливкової олії, що значно перевищує середній показник за останні п’ять років у 307 тис. тонн і стала найбільшим споживачем оливкової олії у світі з показником 410 тис. тонн.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!