Сильні дощі у США, Європі, Україні та Аргентині, а також посуха в Бразилії впливатимуть на ринки протягом тижня

Джерело:  GrainTrade

Увага трейдерів наразі прикута до Аргентини, де викликана сильними дощами затримка збирання може призвести до втрат урожаю, а також до погоди в Бразилії, яку накрила хвиля спеки.

У квітні в Аргентині випало понад 200 мм опадів, що покращило стан пізніх посівів сої та кукурудзи, та поповнило запаси вологи напередодні сівби озимої пшениці. Проте дощі затримують збирання та призводять до розвитку хвороб, що може знизити фінальний урожай.

За даними Зернової біржі Буенос-Айресу (BAGE), станом на 24 квітня кукурудза зібрана на 20% площ, а соя – на 25%, тоді як середні показники складають 35% та 50% відповідно. Дощі затримують дозрівання пізніх посівів та призводять до розвитку хвороб. Наступного тижня в країні знову випаде 10-30 мм опадів, але потім протягом 10 днів пануватиме суха погода.

У центральній Бразилії сухий сезон почався раніше, ніж зазвичай. В основних регіонах вирощування кукурудзи другого урожаю протягом 10-14 днів опадів не очікується, тоді як температури перевищуватимуть 30 оС. Це змусить рослини, які проходять стадії запилення та наливу зерна, використовувати обмежену ґрунтову вологу, що знизить потенціал урожаю. У південному штаті Ріу-Гранді-ду-Сул ще збирають сою та кукурудзу, хоча загалом по країні соя вже зібрана.

Заморозки на Середньому Заході та Рівнинах США призвели до спекулятивного зростання котирувань на початку тижня, але підвищення температур та періодичні зливи дозволили прискорити сівбу та сприяють розвитку посівів. Темпи сівби сої та кукурудзи випереджають середні, а метеорологи обіцяють протягом тижня теплу погоду з періодичними опадами.

У посушливих районах канадських прерій очікуються зливи, зо поповнять запаси вологи напередодні сівби, хоча і затримають її. У східних районах запаси вологи кращі, і умови сприятливіші для сівби.

В Європі минулого тижня пройшли дощі, а в деяких північних регіонах спостерігалися заморозки, які не пошкодили посіви ярих культур. Надмірні опади у Франції, Великобританії та Німеччині затримують сівбу, але покращують стан посівів озимини та запаси вологи, тому агенція MARS підвищила прогнози урожайності на новий сезон.

За даними Укргідрометеоцентру, в більшості регіонів України склалися сприятливі для посівів умови. Опади поповнили запаси продуктивної вологи в усіх шарах ґрунту, але на півдні Дніпропетровської та в Херсонській областях кількість опадів була меншою від норми, і запаси вологи скоротилися до недостатніх. У другій декаді квітня умови для сівби та розвитку рослин були задовільними, але через надто високі температури у другій половині березня та у квітні розвиток ранніх зернових майже на місяць випереджає середні темпи.

Станом на 25 квітня в Україні ярими культурами засіяно 45,5% площ, а суха та тепла погода наступного тижня дозволить аграріям прискорити сівбу та завершити її в оптимальні терміни.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!