Свинарство ЄС чекає падіння прибутковості, якщо Китай обмежить імпорт

Джерело:  AgroPortal.ua

Європейська галузь свинарства стикнеться з «кошмарним сценарієм» зниження цін і падіння прибутковості, якщо Китай обмежить імпорт з регіону.

Про це пише Reuters.

Китайські фірми попросили провести антидемпінгове розслідування щодо імпорту свинини з Європейського Союзу, повідомили державні китайські ЗМІ, що призвело до ескалації напруженості після того, як блок запровадив антисубсидійні мита на електромобілі китайського виробництва.

За даними китайської митниці, 2023 року Китай імпортував свинини, включно з субпродуктами, на суму $6 млрд, і більше половини з цього обсягу надійшло з ЄС. Припинення цих замовлень призведе до величезної втрати бізнесу для європейської м’ясної промисловості.

«Повне припинення експорту свинини з ЄС до Китаю стало б потенційним кошмарним сценарієм для ланцюга постачань свинини з наслідками для всього ЄС», — зазначив глобальний стратег з питань тваринного білка в Rabobank Джастін Шеррард,

Він додав, що перебої відчуватимуться в усіх ланцюгах постачання свинини в Європі, що призведе до зниження цін і прибутку від непотрібного поголів’я, виробленого фермерами регіону.

Китай купує м’ясо свиней включно з вухами, носами і ногами, на які існує невеликий попит з боку європейських споживачів. Можливість експорту цих частин тварини допомагає отримати вищу ціну за всю тушу, кажуть аналітики.

Зокрема, Іспанія є найбільшим світовим експортером свинини до Китаю, продаючи близько $1,5 млрд щороку. За словами міністра промисловості Іспанії, обидва регіони втратять, якщо ці заходи набудуть чинності.

Німецька галузь свинарства вже постраждала від заборони імпорту з боку Китаю з 2020 року після того, як у Німеччині була виявлена чума свиней.

Найбільший м’ясопереробник Toennies очікує, що ціни на свинину впадуть, якщо такі експортери, як Іспанія, шукатимуть нові ринки збуту для втрачених китайських продажів, що призведе до «болючої втрати доходу».

«Якщо експортери з ЄС, зокрема Іспанія, не зможуть продавати свинину до Китаю, частину продажів доведеться здійснювати всередині Європи, і можна очікувати зниження цін на свинину в ЄС», — сказав речник Toennies Томас Дош.

Після того, як німецькі виробники не змогли продавати свинину до Китаю через заборону, вони почали шукати альтернативні шляхи реалізації окремих частин свиней, зокрема як інгредієнти для ковбас, кормів для домашніх тварин та промислових жирів.

«Хоча альтернативні способи використання можна знайти, вони не такі вигідні, як продаж безпосередньо до Китаю», — зазначив Томас Дош.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!