Світові ціни на пшеницю зростають через побоювання дефіциту, оскільки Індія обмежує експорт

Джерело:  УкрАгроКонсалт
пшеница доллар
UkrAgroConsult

Пшениця підскочила в ціні майже до рекордного рівня після того, як Індія обмежила експорт, показавши, наскільки обмежені глобальні поставки під час війни в Україні, і загрожуючи ще більше підвищити ціни на продукти харчування, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Згідно з повідомленням від 13 травня, уряд Індії призупинить продажі пшениці за кордон, щоб керувати своєю продовольчою безпекою. Це викликало критику з боку міністрів сільського господарства країн G7, які заявили, що такі заходи погіршують світову кризу.

Базові ф’ючерси в Чикаго зросли на 5,9% до $12,475 за бушель, що є найвищим показником за останні два місяці. У 2022 році ціни зросли більш ніж на 60%, підвищивши вартість усього, від хліба до тортів і локшини. Сорти пшениці в США також підскочили: ф’ючерси на тверду червону озиму пшеницю в Чикаго досягли рекордно високих позначок, а яра пшениця в Міннеаполісі зросла на 4,5%, оскільки обидва сорти досягли найвищих внутрішньоденних цін з 2008 року.

«Трейдери кажуть, що нова заборона створює додаткове навантаження на світовий експортний ринок, враховуючи, що Індія, як очікується, стане альтернативою Росії та Україні на тлі війни, що триває там», — заявили у Price Futures Group Inc. в Чикаго.

Дивно те, що Індія не є навіть відомим експортером на світовій арені. Той факт, що це може мати такий серйозний вплив, підкреслює похмурі перспективи глобальних поставок пшениці. Війна пошкодила український експорт, і тепер посухи, повені та хвилі спеки загрожують врожаю більшості основних світових виробників.

Рішення Індії припинити експорт пшениці було прийнято після того, як рекордна хвиля спеки висушила посіви у вирішальний період, що сприяло оцінкам зниження врожайності. Ризик виробництва створив дилему для Індії, яка намагалася заповнити цю прогалину, оскільки дефіцит українського експорту штовхає покупців до альтернативного походження.

Індія надала пріоритет внутрішньому ринку, навіть якщо цей крок ризикує зіпсувати її міжнародний імідж надійного постачальника. Прем’єр-міністр Нарендра Моді стикається з розчаруванням через зростаючу інфляцію, проблему, яка зруйнувала попередній уряд і проклала шлях до його приходу до влади.

Індія схвалить експорт до країн, які потребують пшениці для потреб продовольчої безпеки та на основі запитів їхніх урядів. Це також дозволить поставки, на які були видані безвідкличні акредитиви. Поставки з Індії зазвичай йдуть до Бангладеш, Шрі-Ланки, Об’єднаних Арабських Еміратів та Індонезії.

Єгипет, який лише нещодавно затвердив Індію як джерело імпорту пшениці, заявив у неділю, що він погодився купити 500 тис. тонн, а державні закупівлі звільнені від заборони.

«Спрямування експорту пшениці через державні канали не тільки забезпечить задоволення справжніх потреб наших сусідів і країн із дефіцитом продовольства, але й контролює інфляційні очікування», – йдеться у заяві міністерства продовольства Індії. В міністерстві додали, що в країні є достатні продовольчі запаси.

Така точка зору може бути поставлена під сумнів. За словами Citigroup Inc., державні закупівлі пшениці скоротилися вдвічі і можуть бути недостатніми, щоб задовольнити потреби субсидованих продовольчих програм. Фермери могли б більш охоче продавати приватним трейдерам, які запропонували кращу ціну. Влада також скоротила виділення пшениці та збільшила обсяги рису в рамках програми безкоштовного харчування.

«Навіть після внесення цих коригувань у уряду може не вистачити пшениці, щоб задовольнити свої річні потреби», – зазначають аналітики Citigroup Inc. За оцінкою індійського виробництва в 105 млн тонн, експорт у 10 млн тонн або більше, запланований урядом, буде важко досягти.

Цей крок Індії посилює хвилю харчового протекціонізму з початку війни в Україні. Уряди в усьому світі прагнуть забезпечити місцеві поставки продовольства в умовах зростання цін на сільськогосподарську продукцію. Індонезія припинила експорт пальмової олії, а Сербія та Казахстан ввели квоти на поставки зерна.

Трейдери розчаровані такою політикою. За день до того, як було оголошено про припинення експорту Індії, уряд заявив, що направляє торговельні делегації до країн для вивчення можливості збільшення експорту пшениці. Міністерство продовольства також заявило, що не бачить необхідності контролювати експорт.

«Багато експортерів і реальних споживачів у всьому світі мають зобов’язання щодо закупівлі індійської пшениці, які слід виконувати», – заявив Віджай Айєнгар, голова та керуючий директор сінгапурської Agrocorp International, яка продає близько 12 мільйонів тонн зерна на рік.

Світові ціни на інші сорти зерна також зросли. Зимові ф’ючерси на тверду червону озиму пшеницю виросли на 5,4% до 13,5125 доларів за бушель 15 травня в Чикаго після того. Яра пшениця подорожчала на 4,2% до $13,805 за бушель у Міннеаполісі. Чиказька кукурудза подорожчала на 3,3%.

Заборона на експорт може бути довготривалою, якщо світові ціни на продукти харчування залишаться підвищеними, повідомляє Nomura Securities.

Позначки:, , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!