Світові ціни на продукти харчування є найнижчими за 30 років

Джерело:  УкрАгроКонсалт
продукты
UkrAgroConsult

Світові ціни на продукти харчування знову впали, продовживши падіння до найнижчого рівня за 17 місяців, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Індекс цін ФАО на продовольчі товари знизився на 0,6% в лютому, знизившись 11-й місяць у найдовшій серії втрат за 30 років. Зниження в лютому було зумовлене зниженням цін на харчову олію та молочні продукти, а загальний показник знизився на 19% порівняно з рекордом, встановленим в 2022 році, коли вторгнення Росії в Україну перервало експорт зерна.

Через рік війни ціни на пшеницю перебувають під тиском через великі врожаї у таких виробників, як Росія та Австралія; ціни на рослинну олію та м’ясо також впали. Потрібен час, щоб це дійшло до магазинів, де ціни тримаються високими через витрати на електроенергію, робочу силу та транспорт.

Наприклад, підвищення цін на продукти харчування нещодавно допомогло підвищити споживчі ціни у Франції до рекордного рівня з часу впровадження євро, а інфляція на продукти харчування у Великобританії досягла нового піку. Це проблема, яка тисне на домогосподарства в усьому світі, покупці все одно можуть зіткнутися з новим зростанням цін.

Останні дані Світового банку показали високу інфляцію цін на продукти харчування майже в усіх країнах із низьким і середнім рівнем доходу. Близько 87% країн з високим рівнем доходу також відчувають значне зростання цін.

Індекс ФАО, який відстежує п’ять основних експортних груп продуктів харчування, знаходиться на найнижчому рівні з вересня 2021 року. В лютому ціни на цукор зросли, тоді як на м’ясо та зернові незначні зміни, повідомила 3 березня ФАО.

Однак є ознаки того, що продовольча інфляція в деяких частинах світу може послабитися. Парагвай повідомив про найнижчу продовольчу інфляцію з грудня 2021 року завдяки стримуванню цін на продукти харчування та паливо.

Позначки:, , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!