Світові ціни на карбамід опускаються слідом за цінами на газ

Джерело:  GrainTrade
удобрения

Ціни на карбамід (основне добриво азотної групи) після кількох тижнів зростання почали опускатися. З кінця квітня до середини червня вони виросли на 26% до 313 $/т та продовжували повільно підніматися. Але протягом 11-18 липня котирування на FOB Балтика знизилися на 2% до 323 $/т на тлі скорочення попиту та значних запасів в окремих країнах, а також слідом за цінами на газ.

За оцінками агенції ММІ, ринок карбаміду залишається стабільним, але в окремих країнах спостерігається скорочення попиту. Так, на останньому тендері в Індії було придбано лише 430 тис т добрива замість очікуваних ринком 1-1,5 млн т. Наступний тендер має пройти у серпні. В Європі зараз пік низького сезону, а у США на попит тиснуть падіння цін на зерно та погодні умови. Крім того, в основних країнах – імпортерах добрива накопичилися значні запаси.

Ціни на карбамід не підтримало навіть різке скорочення його експорту Китаєм, який зменшив поставки на 86% у порівнянні з минулим роком задля стабілізації внутрішніх цін.

Донедавна чинником підтримки цін на карбамід було скорочення поставок з Єгипту, де на початку червня склався дефіцит газу. Проте зараз країна вирішила ситуацію, купуючи зріджений природний газ, тому незабаром наростить експорт добрив, що призведе до зниження цін.

За даними ММІ, з середини червня ціни на аміачну селітру на FOB Балтика виросли на 7,3% до 220 $/т. Ціни на селітру вразливі до коливань попиту, – зазначають експерти. Наразі ринок очікує індійського тендеру на поставку карбаміду, щоб визначити подальші цінові тенденції.

Ціни на природний газ у США знизилися майже до 4-річного мінімуму на тлі значних запасів. Станом на 19 липня запаси газу у США були на 8,2% вищими, ніж рік тому та на 16,4% перевищували середній 5-річний показник.

В Європі на 8 липня газові сховища були заповнені на 80%, тоді як середній 5-річний показник для цього періоду складає 70%.

Ціни на газовому хабі TTF (Нідерланди) за місяць впали на 8,7% до 31,75 €/МВт-год або 362 $/1тис м3, що на 11% перевищує торішній рівень.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!