Strategie Grains зберігає оцінку врожаю ріпаку в ЄС на 9% нижче за 2023 рік

Джерело:  IDK
рапс

Консультаційна компанія Strategie Grains зберегла свій прогноз виробництва ріпаку в Європейському Союзі цього року практично без змін на рівні 18,1 млн. тонн, вказуючи на гарні умови врожаю у великих регіонах-виробниках блоку.

Однак новий прогноз урожаю ріпаку все одно буде на 9% нижчим від торішнього врожаю в 19,9 млн тонн після різкого скорочення посівних площ.

«Умови розвитку полів ріпаку в основних країнах-виробниках ЄС цілком задовільні. До середини квітня посіви перебували на просунутій стадії зростання порівняно із середніми показниками років через теплу та сонячну погоду», — йдеться у щомісячному звіті консалтингової компанії.

Проте падіння температури з середини квітня у Німеччині та Польщі з можливим ризиком заморозків викликало деякі побоювання з приводу цвітіння, йдеться у повідомленні.

Минулого тижня Європейська комісія прогнозувала, що врожай ріпаку в ЄС у 2024 році становитиме 19,4 мільйона тонн порівняно з 19,8 мільйонами у 2023 році.

Що стосується виробництва соняшника, компанія Strategie Grains збільшила свій прогноз для ЄС у 2024 році до 10,75 млн. тонн з 10,7 млн., що майже на 11% вище, ніж у 2023 році, тоді як прогноз виробництва сої залишився на рівні 3, 1 млн тонн, що приблизно на 7% вище за переглянуті 2,9. мільйонів тонн минулого року.

Очікуване різке падіння виробництва ріпаку, як очікується, призведе до скорочення переробки майже на 10% наступного сезону, тоді як кінцеві запаси різко скоротяться, що відображає напружену ситуацію в ЄС наприкінці червня 2025 року, повідомляє Strategie Grains.

За насінням соняшнику також очікувалося, що ситуація буде дефіцитною, причому попит збільшиться більше, ніж пропозиція через хорошу рентабельність переробки.

«Тепер ми очікуємо невеликий потенціал зростання цін на ріпак до кінця 2023/24 маркетингового року через дефіцит балансу ЄС. Однак цей потенціал зростання буде обмежений профіцитом, який з’явився на нафтовому балансі на рівні ЄС та світовому рівні», — пише консалтингова компанія.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!