Страхові виплати аграріям через посуху зросли вдесятеро

Джерело:  AgroPortal.ua
страхування посівів

Страхові виплати агровиробникам через аномальну посуху і спеку в період цвітіння та наливу зерна у сезоні-2024 сягають рекорду.

Про це йдеться у повідомленні компанії «Сингента» в Україні, яка у партнерстві зі страховою компанією «ІНГО» виплатила учасникам програми «МетеоЗахист» сезону-2024 сумарно 231 млн грн страхових виплат — це в 10 разів більше відшкодувань, ніж торік, і найвищий показник компенсацій за весь час роботи програми з 2016 року.

«Цього сезону покриття «МетеоЗахист» розширилося на 88% — до 502 тис. га. Через несприятливі погодні умови розмір компенсацій збільшився вдесятеро, а середній рівень відшкодування склав 52%», — зазначає керівник напряму «Фінансові програми та страхові рішення» компанії «Сингента» Роман Хрипко.

Основні культури у страхових виплатах у сезоні-2024 — це кукурудза та соняшник із загальною площею посівів 335 тис. га і сумою компенсації 225 млн грн. Агровиробники застрахували посіви соняшнику та кукурудзи у 1039 анкетах, серед них 1033 анкети з відшкодуванням 99%, а 386 — з виплатами 100%.

Роман Хрипко зазначив, що підтримку отримують і фермери на прифронтових територіях. Зокрема, майже 50% від загальної суми компенсації припали на фермерські господарства у Харківській, Донецькій, Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській та Миколаївській областях.

Як розповів керівник відділу агропромислового страхування компанії «ІНГО» Руслан Зимовець, фіксація збитку спрацьовує автоматично, коли погодні індекси перевищують заздалегідь визначені порогові значення.

«Тож фермери отримують страхове відшкодування швидше, ніж за звичайного процесу врегулювання збитків. Цього сезону маємо рекордну кількість заявлених подій — обсяг роботи дуже великий, проте всі зобов’язання «ІНГО», як завжди, будуть виконані», — додав він.

Уточнюється, що у сезоні-2024 «МетеоЗахист» пропонував страхування для посівів соняшнику, зернової групи, кукурудзи та ріпаку від трьох погодних ризиків, а саме посухи, спеки і зливи. Ключовий період роботи програми — фази цвітіння та наливу зерна. Наразі автори програми погоджують умови «МетеоЗахист»-2025 для підтримки агровиробників надалі.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!