Ставки на зерновози продовжують зростати

Джерело:  Rail.insider
зерновоз

Упродовж вересня ставки на аукціонах з розподілу зерновозів філії «Центр транспортної логістики» АТ «Укрзалізниця» зросли удвічі. Про це розповів заступник директора департаменту комерційної робота товариства Валерій Ткачов під час наради із представниками аграрного ринку 22 вересня.

Упродовж вересня на торгах щодо реалізації зерновозів ЦТЛ ставки демонструють постійне зростання. Якщо на торгах, що відбулися 2 вересня, середня ціна становила 7 тис. 82 грн, 8 вересня — 10 тис. 407 грн, 14 вересня — 11 тис. 224 грн, то 21 вересня середня ставка сягнула 14 тис. 610 грн.

Зауважимо, що 14 та 21 вересня реалізовували вагоновідправки з подачею у першій та другій декадах жовтня за початковою ціною 2417 грн/добу.

На думку представника УЗ, на зростання ціни вплинули два фактори.

«По-перше, те, що УЗ 12 вересня переглянула порядок визначення швидкості руху зерновозів і щодо деяких позицій, наприклад для маршрутів у бік портів, швидкість зросла у 4 рази, в експортному сполученні швидкість маршрутів зросла у 2 рази. Відповідно тепер наші клієнти будуть платити за меншу кількість діб використання вагонів», — пояснив він.

А другим фактором посадовець вважає переважання попиту над пропозицією: «Маємо охочих перевезти зерно більше, ніж можемо фактично перевезти через обмеження пропускної спроможності західних переходів передусім іноземних перевізників, і в бік портів лише зараз почали збільшувати перевезення».

Валерій Ткачов зауважив, що УЗ має приблизно 7 тис. вагонів-зерновозів, натомість парк приватних вагонів становить 17 тис. одиниць.

Як повідомлялося раніше, на думку члена комітету з логістики ЄБА Юрія Щукліна, розподіл зерновозів на аукціонах стимулює зростання цін та зацікавлює Укрзалізницю зберігати застарілу технологію управління перевезеннями, що консервує її монополію.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!