Стабільні ціни на нафту підтримують котирування на рослинні олії

Джерело:  GrainTrade
олії

Минулого тижня ціни на нафту опустилися завдяки зниженню напруги на Близькому Сході, але цього тижня вони виросли на тлі даних про економіку США, скорочення запасів нафти у США та посилення попиту на рослинні олії, які використовують у виробництві біодизеля.

За даними S&P Global, у квітні ділова активність у США впала до 4-місячного мінімуму, що призвело до зниження курсу долара. Зазвичай в такі періоди інвестори шукають альтернативні активи, тому зростає попит на нафту.

Червневі ф’ючерси на нафту Brent на лондонській біржі ICE Futures з понеділка виросли на 0,8% до 88 $/барель (+2,3% за місяць), а травневі ф’ючерси на нафту WTI на нью-йоркській NYMEX – на 0,7% до 82,8 $/барель (+1,7% за місяць).

За даними щотижневого звіту ЕІА, станом на 19 квітня запаси сирої нафти у США зменшилися на 6,37 млн барелів, хоча аналітики очікували їх зростання на 2 млн барелів. Водночас запаси дистилятів виросли на 1,6 млн барелів, а запаси бензину скоротилися на 634 тис барелів, тоді як за прогнозами вони мали зменшитися на 1,75 млн барелів. Видобуток сирої нафти у США протягом 13-19 квітня залишався на рівні 13,1 млн барелів/добу, що дещо поступається встановленому нещодавно рекорду 13,3 млн барелів/добу.

За даними компанії Baker Hughes, кількість активних нафтових вишок у США за 13-19 квітня збільшилася на 5 од. до 7-місячного максимуму 511 од, що дозволить збільшити виробництво найближчим часом.

У квітні після атак українських БПЛА російські НПЗ зменшили нафтопереробку до річного мінімуму 5,23 млн т/добу. Вночі українські дрони атакували дві нафтобази у Смоленській області.

Незважаючи на скорочення експорту, червневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Бурса в Малайзії залишаються стабільними на рівні 3940 ринггітів/т або 825 $/т (-1,8% за тиждень, -9,5% за два тижні) за підтримки високих цін на нафту та спеки в Малайзії.

Травневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго після зростання в понеділок вчора впали до 982 $/т (-0,9% за тиждень, -6,6% за два тижні) на тлі активізації збирання в Аргентині та збільшення обсягів переробки сої.

За даними Trading Economics, середня ціна на соняшникову олію з доставкою покупцям протягом тижня залишалася на рівні 868 $/т (-0,6% за два тижні), зокрема в Україні складала 790-800 $/т з доставкою до портів Чорного моря.

Розблокування кордону з Польщею посилило попит на українську соняшникову олію з боку польських виробників біодизеля, які пропонують за неї 840-860 $/т з доставкою в Польщу, що перевищує ціни на продовольчу олію. Водночас болгарські покупці знижують ціни попиту.

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!