Спекотна погода вдарила по посівах ярих у Східній Європі

Джерело:  IDK
засуха

Хвиля спеки, яка пошириться Європою цього тижня, завдасть важкої шкоди ярим посівам на південному сході, але це хороша новина для фермерів з іншого боку регіону після того, як тривалі дощі затопили поля і перешкоджали зростанню рослин, кажуть аналітики.

Метеорологи прогнозують гарячі температури в більшості частин Європейського Союзу на цьому тижні, тоді як рекордна спека та посушлива погода загрожують урожаям в інших основних світових регіонах вирощування, завдаючи збитків світовим запасам і штовхаючи ціни нагору.

Погода має вирішальне значення для врожаю, оскільки у північній півкулі наближається збирання врожаю, і будь-які ознаки шкоди чи допомоги можуть спричинити коливання цін. Повідомлення про високі врожаї та зливи на засохлих пшеничних полях у найбільшому експортері росії в останні тижні призвели до того, що світові ціни на пшеницю впали з 10-місячних максимумів.

За словами аналітиків, найбільший ризик через спеку, яка триватиме ще тиждень чи два, зазнали літніх посівів у Східній Європі та на Балканах, переважно в Румунії, другому за величиною виробнику кукурудзи в ЄС.

«Ми наближаємось до критичної стадії. Один тиждень уже призведе до падіння виробництва. Якщо триватимуть такі два тижні, буде завдано серйозних збитків, і він може статися дуже швидко», – сказав Вінсент Браак, аналітик консалтингової компанії Strategie Grain.

Раніше цього місяця компанія Strategie Grains вже знизила прогноз урожаю кукурудзи в ЄС у 2024 році.

Агентство з моніторингу врожаю ЄС MARS у понеділок знизило оцінку врожайності румунських культур кукурудзи та соняшнику до рівня нижче середнього за п’ять років, заявивши, що тривала суха погода зробила їх дуже вразливими для посушливих та спекотних умов.

Навпаки, очікувана тепла та суха погода вітається у західній частині ЄС, де з осені посіви постраждали від надмірних та тривалих дощів.

«Французькі фермери будуть у захваті. Це те, на що вони чекали деякий час, щоб підвищити врожайність», — сказав Браак.

Спекотна та сонячна погода також вітатиметься у Німеччині, Данії та Польщі, повідомив німецький аналітик із зерна.

«На початку літа в Німеччині був тривалий прохолодний і дощовий початок, і сонячне світло було б чудовим для того, щоб прискорити дозрівання пшениці», — сказав аналітик, додавши, що це також допоможе запобігти грибковим інфекціям у зернових.

MARS знизив більшу частину своїх прогнозів урожайності сільськогосподарських культур цього року в ЄС у понеділок, пославшись на надлишок води у Західній Європі та посушливу погоду у деяких південно-східних країнах.

Позначки:, , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!