Спекотна погода в світі негативно впливає на стан посівів та прогнози врожаїв

Джерело:  УкрАгроКонсалт
градусник погода
UkrAgroConsult

Світ зіткнувся із новим температурним рекордом 3 липня 2023 року, найспекотніший день в історії, що свідчить про те, що наслідком зміни клімату є підвищення температури на планеті, повідомляє УкрАгроКонсалт із посиланням на Bloomberg.

Хвилі спеки також стають частішими і гострішими. Ключовим фактором є вологість повітря. В 2022 році, коли шалена спека вразила Індію, Пакистан, Бангладеш, Непал і Шрі-Ланку, у Нью-Делі було зафіксовано піки вище +49 °C.

В 2023 році деякі частини Індії знову вразили спекотні передмусонні температури – це погані новини для посівів та прогнозів щодо врожаю та врожайності сільськогосподарських культур.

В інших місцях спекотна погода накрила Техас і північну частину Мексикиу. Незвично спекотні та сухі умови також прогнозуються влітку в Європі.

Традиційно високі температури та вологість були найвищими в Південній Азії та субтропічному кліматі.

В деяких місцях Індії температура за вологим термометром (один із двох термометрів психрометра, колба якого укладена у зволожений матеріал, так що вода постійно випаровується з нього й охолоджує колбу) перевищує +32°C; ООН прогнозує, що вона стане однією з перших країн, яка перевищить температуру за вологим термометром у +35°C. Погодні умови Ель-Ніньйо підштовхують ртутний стовп до безпрецедентного рівня в регіоні.

В деяких частинах Пакистану, Близького Сходу та Мексики також може спостерігатися сильна спека та висока вологість.

Але в місцях з помірним кліматом все частіше бувають неймовірно спекотні дні. У Великій Британії в липні 2022 року було зареєстровано рекордну температуру в +40,3°C, а в Португалії +47°C, але відносно низька вологість в обох місцях утримувала температуру за вологим термометром на рівні +25°C. Іспанія та Португалія зафіксували найспекотніший квітень за всю історію спостережень в 2023 році, оскільки маса гарячого повітря підвищила температуру в деяких районах до +40°C наприкінці червня. Хвиля спеки сталася на тлі широкомасштабної посухи, яка вражає Іберійський регіон другий рік поспіль.

Джерело: Bloomberg

 

В місцях з надзвичайно спекотною погодою кожен аспект життя стає більш складним, а нерівність стає гострішою, особливо в містах.

Але навіть більш прохолодні місця відчувають наслідки, як правило, через підвищення цін на продукти харчування та електроенергію.

Наприклад, спекотне літо 2022 року в Індії скоротило виробництво пшениці та змусило другого за величиною виробника у світі заборонити експорт, що викликало побоювання глобального дефіциту продовольчої продукції та інфляції на тлі війни в Україні, хоча Індія не є великим експортером. (Зрештою Індія зібрала зібрати рекордний врожай пшениці).

Схожа погодна ситуація 2023 року знову може торкнутися пшениці, ріпаку та нуту. Згідно з моделюванням Bloomberg Economics, попередні Ель-Ніньйо значно вплинули на глобальну інфляцію, додавши 3,9 відсоткового пункту до цін на неенергетичні товари та 3,5 відсоткового пункту до нафти.

Спека також посилює посуху, додаючи додаткового стресу для посівів сільськогосподарських культур та суттєво впливає на прогнози щодо врожаїв та врожайності у світі.

Нова галузь науки, дослідження екстремальних подій, пов’язує глобальне потепління з суворими епізодами погоди з певним ступенем специфічності.

Хвилі спеки безпосередньо пов’язані із забрудненням людства парниковими газами.

Спека, а також посуха і вітер підживлюють лісові пожежі, тому вчені тепер впевнені, що зміна клімату посилює лісові пожежі в західній частині США, Австралії та інших місцях. (В наш час «пожежний сезон» у США на 2 місяці довший, ніж у 1970-х і 1980-х роках).

Глобальне потепління робить тропічні циклони, які також називають ураганами або тайфунами, більш інтенсивними. Тепліша вода та вологе повітря – два наслідки глобального потепління – підживлюють такі шторми, як-от величезний циклон, який обрушився на Західну Австралію в квітні 2023 року.

В Індії та Пакистані ймовірність сильної спеки в 30 разів більша через зміну клімату.

Позначки:, , , , , , , , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!