Сольський спрогнозував, як вторгнення Росії змістить вектор розвитку українського АПК

Джерело:  Bizagro
переработка

Міністр агарної політики та продовольства Микола Сольський заявив, що російське вторгнення в Україну суттєво змінить пріоритет розвитку українського АПК із сировинної рослинницької моделі у бік агропереробки.  

Про це він сказав в інтерв’ю виданню Forbes.

За його словами, це станеться, оскільки спричинені війною логістичні труднощі стимулюватимуть агросектор налагоджувати хоча б часткову переробку сільгоспсировини в країні. 

“Війна точно змінить вектор розвитку агросектору у напрямку переробки. Це психологічний момент. Коли ти раз опинився в ситуації, як зараз, що не можеш майже нічого вивезти-продати, а твій конкурент почувається краще лише тому, що переробляв сировину, це стимулює налагодити хоч би часткову переробку”, – скзав він.

Міністр заявив, що до війни зростання переробки зупиняли кілька факторів. Наприклад, переробку кукурудзи в етанол гальмувала монополія “Укрспирту”, яка забороняє виробництво спирту приватними компаніями. У свою чергу помел зерна на борошно був утруднений закритістю даного ринку, потрапити на який було складніше, ніж просто продавати зерно на біржі.

“Але якщо буде зроблено всі кроки, про які я сказав, це запустить розвиток переробки. Бізнес сам вирішить ринкові завдання”, – сказав він.

Позначки:, , , , , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!