Сінгапурські вчені змусили рослини виробляти на 18% більше олії за допомогою генної інженерії

Джерело:  Plus-one
льон лляна олія

Наукове відкриття в перспективі здатне збільшити випуск цінної харчової та хімічної сировини, скоротивши площі сільськогосподарських земель, необхідних для вирощування культур.

Вчені з Наньянського технологічного університету Сінгапуру (NTU) успішно генетично модифікували рослинний білок, який відповідає за накопичення олії в насінні рослин та горіхах. Про це повідомляє Phys.org.

Генетики експериментували з резуховидкою — невеликою квіткою із сімейства капустяні. Після внесення змін він почав накопичувати на 15-18% більше олії.

Рослинні олії широко затребувані в харчовій промисловості, для виробництва біопалива, мила та парфумерії. Їхній світовий ринок оцінюється в $241,1 млрд до 2021 року. Як очікується, до 2027 року галузь зросте до $324,1 млрд.

Вчені з’ясували, що за накопичення олії в насінні і горіхах відповідає білок WRI1, але довгий час не могли детально розглянути його структуру.

Сінгапурські генетики зуміли вивчити пристрій цільового білка і модифікувати його таким чином, щоб підвищити вихід олії.

«Можливість точно побачити, як виглядає WRI1 і як він зв’язується з ДНК, що відповідає за виробництво олії у рослини, була ключем до розуміння всього процесу. WRI1 є важливим регулятором, який повідомляє рослині, скільки масла потрібно зберігати в його насінні.

Як тільки ми змогли візуалізувати „замок“, ми розробили „ключ“, який може розкрити потенціал WRI1»,— пояснив структурний біолог Гао Юнгі.

У лабораторних експериментах для спостереження за тим, як модифікований WRI1 впливає на накопичення олії, як модифікований білок, так і немодифіковану форму вводили в листя Nicotiana benthamiana, а також проводили аналіз рівнів триацилгліцерину (основної форми харчових ліпідів).

Модифікований білок WRI1 викликав більш значні сплески продукції триацилгліцерину в порівнянні з контрольною рослиною, в яку вводили немодифіковану форму WRI1.

За словами дослідників, відкриття дозволить збільшити виробництво рослинних олій і скоротити потребу у використанні сільськогосподарських земель.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!