Шквальний вітер може завдати значної шкоди озимим, що погано сформувалися через посуху

состояние посевов

Посуха, що спостерігалась восени в Україні, не дозволила багатьом озимим піти на перезимівлю в оптимальній фазі. Наразі найбільшу шкоду ослабленим рослинам може завдати шквальний пронизливий вітер.

Про це розповів Євгеній Гуменюк, головний агроном ТОВ «Захід-Агро МХП», йдеться в матеріалі «Пшениця озима, що загартована зимовими морозами і схована під снігом взимку, дає кращий врожай».

Сіяти озимі цьогоріч почали 10 вересня і продовжили до початку листопада, з вимушеними перервами через погодні умови. Як стверджує експерт, станом на початок листопада 2021 р. було отримано близько 70% сходів.

«Більшість опадів припала на період до початку сівби (до 10 вересня), а от жовтень був бідним на вологу, наприклад, по Північному виробничому підрозділі випало всього 3 мм опадів за середньої багаторічної норми 45 мм», — розповів Євгеній Гуменюк.

Також агроном підкреслив, що наразі негативних факторів, що впливали б на рослини, не спостерігається. І якщо погодні умови і далі будуть типовими для зими в регіоні, причин для загибелі або вимерзання рослин не буде.

«Пшениця озима, висіяна на полях «Захід-Агро МХП», уже пройшла загартування першими приморозками. Також для гарного врожаю важливим є сніговий покрив від 5-10 см, який захищає озимину від морозяних вітрів. Бо не так страшні рослинам морози, як зимові пронизливі вітри», — наголосив експерт.

 

SuperAgronom.com

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!