Сезон 2024/25 стане для України «соєвим»

Джерело:  Latifundist.com
соя

Очікується, що цей сезон в Україні відзначиться рекордним виробництвом сої. Українські аграрії, як і їхні колеги зі США, Аргентини та Бразилії, закуповували посівний матеріал ще взимку, і вже тоді було зрозуміло, що цей сезон буде «соєвим», повідомила торговий консультант ASAP Agri Наталія Левконюк на Всеукраїнському дні поля 28 червня.

«Зменшення поставок очікується по всіх товарних групах, окрім сої. Для сої USDA прогнозує рекордний експорт у 3,5 млн т. УЗА ще оптимістичніша з прогнозом експорту 4 млн т! Але окреме питання, як їх експортувати 3,5 млн т сої? Тому що глобальний попит на неї зросте лише на 18 млн т, а світове виробництво разом із кінцевими запасами зросте на 36 млн т!», — зазначила Левконюк.

За її словами, все ще трапляються випадки, коли експортери не можуть заповнити митні документи на сою. Таким чином, на початку нового сезону в Україні будуть другі за величиною кінцеві запаси сої — 355 тис. т.

«Також нагадаю про великі фінансові втрати наших експортерів у жовтні 2023 року, коли було посилено контроль за оформленням митних документів. Багато українських продавців сої втратили турецьких покупців і це погіршило імідж України. Судна простоювали по два тижні і це дуже сильно вдарило по кишені пересічного українського трейдера». — додала Левконюк.

Мінагрополітики прогнозує врожай сої у 2024/25 МР на рівні 5 млн т і це буде рекордний показник в історії України.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!