Садівникам радять експортувати і скорочувати витрати

Джерело:  AgroTimes
яблоки

Експерти радять експортоорієнтованим садівничим підприємствам продовжувати постачання за кордон, попри незначний прибуток. Садівникам, що орієнтувалися на внутрішній ринок – скоротити витрати.

Про це йдеться в огляді ринку від журналу «Садівництво по-українськи».

Експортоорієнтованим підприємствам не варто змінювати тактику та стратегію, радить Володимир Гуржій, керівник екпортної компанії USPA Fruit.

«Якщо війна проходитиме в такому ж режимі, то експорту бути, — упевнений він. — Я не сильно розумію, як можна поміняти щось у саду, який побудований під експорт. З іншого боку, всі розуміють, що, швидше за все, яблуко буде недорогим — вартість логістики, тари та інших витрат притиснуть ціну на яблуко вниз. Картина, яку ми бачили після початку війни, не зміниться на краще».

Виробникам, які орієнтувалися на внутрішній ринок, зі «старим набором сортів», можна дати принаймні одну пораду: мінімізувати витрати, підсумовує керівник USPA Fruit.

«У нинішніх умовах важливо не зупинятися: вирощувати і продавати як на внутрішній ринок, так і шукати нові ринки. Наразі варто працювати над якістю продукції, щоб вона не поступалася європейській», — резюмує Катерина Звєрєва, директорка розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

Позначки:, ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!