Ринок землі: НБУ змінює вимоги до оцінки кредитних ризиків

Джерело:  AgroPortal.ua
земля

Національний банк з огляду на відкриття ринку землі для юридичних осіб в Україні та початок діяльності Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві вніс зміни до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями.

Про це говориться у повідомленні НБУ.

«Зазначені зміни спрямовані на виконання оновленого законодавства України в цій сфері, створюють позитивні передумови для ширшого використання землі як ліквідного забезпечення за банківськими кредитами та збільшення кредитної підтримки сільськогосподарських виробників», — говориться у повідомленні.

Так, Національний банк розширив перелік прийнятного забезпечення, вартість якого приймається до розрахунку кредитного ризику, включивши до переліку гарантії Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві.

Також підвищено коефіцієнти ліквідності окремих видів забезпечення, зокрема для землі сільськогосподарського призначення.

«Беручи до уваги оновлення законодавства в сфері страхування, Національний банк продовжив до 31 березня 2025 року право банків ураховувати вартість прийнятного забезпечення під час розрахунку кредитного ризику без наявності договору страхування предмета забезпечення», — уточнюється у повідомленні.

Також унесено зміни до Положення про організацію процесу управління проблемними активами в банках України, якими посилено контроль наглядової ради банку в разі делегування повноважень щодо підпорядкування підрозділу роботи з непрацюючими активами головному ризик-менеджеру.

Зазначені зміни затверджено постановою Правління Національного банку України від 06 квітня 2024 року №39, яка набирає чинності з 24 травня 2024 року.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!