Румунія. Чи знайдеться місце для українського зерна в 23/24 МР?

Джерело:  УкрАгроКонсалт
Автор:  Максим Харченко
Констанца
UkrAgroConsult

Автори статей:

Максим Харченко
Аналітик ринку логістики

Після першого раунду переговорів в Стамбулі щодо долі зернового коридору турецький міністр очікує подовження дії угоди на 2 місяці, але на момент написання статті зерновий коридор працював тільки на вихід суден, що може свідчити про останні дні його роботи. Саме тому УкрАгроКонсалт продовжує аналізувати альтернативні шляхи для українського експорту агропродукції.

Одним з можливих маршрутів для експорту зерна є перевалка в румунському порту Констанца. Цей порт відправив на експорт 24 млн тонн зерна протягом 2022 року, що 5% менше, ніж в рекордному 2021 році коли було експортовано 25.2 млн тонн. Та в цій статистиці не враховуються олійні та продукти переробки, яких в 2022 було відправлено 3.7 млн тонн – рекордну кількість за всю історію порту. І це було досягнуто в році з низьким врожаєм в самій Румунії (за розрахунками УкрАгроКонсалт врожай зернових в 22/23 МР склав 18.6 млн тонн).

Оцінки потужностей порту Констанца по перевалці зерна в 2023 році знаходяться в межах 30-34 млн тонн, з яких 21-25 млн тонн – це перевалка через термінали, а ще 9 млн тонн – перевалка за допомогою плавучих кранів. За підрахунками УкрАгроКонсалт, в порту Констанца одночасно можливо зберігати до 2 млн тонн агропродукції.

В 2023/24 МР в Румунії очікується приріст врожаю до 24.9 млн тонн зернових, а це означає, що для українського зерна стане менше місця. Місцевий портовий оператор Comvex пояснює, що термінали скоріше віддадуть перевагу традиційним клієнтам, що буде особливо відчутно в перші місяці нового аграрного сезону з надходженням врожаю пшениці на портові елеватори.

Повна версія доступна на онлайн платформі AgriSupp від УкрАгроКонсалт.

AgriSupp – це новий онлайн-інструмент, який об’єднує швидкий доступ до щоденної оперативної ринкової інформації про ринки країн Причорномор’я, звітів, з історичними даними, а також інструменти обробки та завантаження даних.

Використовуйте аналітичні дані і підвищіть свою ефективність уже зараз!

Зареєструйтеся та отримайте розширений демо-доступ на 7 днів: http://agrisupp.com/uk/register/1

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!