Румунія через літню спеку втратить до 30% свого врожаю кукурудзи

Джерело:  Latifundist
кукурудза посуха

За словами Габріеля Разі, представника румунської компанії Harvista, деякі фермери навіть змушені купувати зерно, щоб розплатитися з селянами. У південних регіонах кукурудза буквально «згоріла», змушуючи господарства переорювати поля.

За інформацією, яка надходить з ринку, врожай кукурудзи буде поганим. Аграрії, які вирощують зернову без зрошення, отримують в середньому 2-4 т/га. На зрошенні результат кращий — 8 т/га. Хоча за нормальних умов на зрошенні румунські аграрії отримують в середньому 15 т/га.

Дещо кращі врожаї очікуються у західній частині Румунії, де були опади, і де засіяно 350 тис. га. Агропідприємства з цих районів ще можуть зробити свій внесок на ринок.

Очікується, що цього року Румунія збере 7,7 млн т кукурудзи. Це на 30% менше за минулорічний показник. Адже за типовий рік Румунія збирає близько 12 млн т цієї зернової.

Традиційно Румунія — країна-експортер кукурудзи (основними імпортерами румунської кукурудзи є Іспанія, Італія, Нідерланди та країни Близького Сходу — прим. ред). За прогнозами, експорт у 2024/2025 МР скоротиться до приблизно 2,2 млн т (4,4 млн торік). Однак у Західній Європі очікується гарний врожай кукурудзи через дощі цього літа. Тож, можливо, такі країни як Іспанія купуватимуть кукурудзу, наприклад, у Франції. Впевнений, що США та Аргентина теж із задоволенням будуть їй продавати.

Імпорт цього року може зрости до 730 тис. т у порівнянні з 380 тис. т торік. За рахунок імпорту, наприклад, з таких країн як Сербія чи Молдова, ми доповнимо свій нижчий врожай кукурудзи.

В Румунії зібрано вже 50% площ соняшника (станом на 21 серпня — прим. ред.). Результати досить скромні — врожайність не більше ніж 1,5- 2 т/га. Це найгірший врожай за останні 5 років. Але знов-таки у західній частині країни врожайність очікується краща.

З іншого боку, якість румунської пшениці залишається на високому рівні, незважаючи на складні погодні умови.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!