Розширення у ЄС обмежень на українське зерно збільшує ризик продовження війни

Джерело:  AgroPortal.ua
війна

Франко-польські пропозиції щодо розширення обмежень на імпорт українських продуктів харчування до ЄС ризикують продовжити війну росії в Україні.

Про це Financial Times заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський, пише Zn.ua.

Він пояснив, що додаткові обмеження, які є предметом запеклих дебатів всередині блоку і покликані заспокоїти розгніваних фермерів, завдадуть удару по доходах України й «збільшать шанси на те, що війна затягнеться».

«Варшава і Париж докладають зусиль, щоб посилити попередню угоду, укладену минулого тижня, яка накладає обмеження на багато видів українського імпорту в обмін на продовження безмитного режиму, прийнятого після повномасштабного вторгнення москви у 2022 році», — пише видання.

Зазначається, що посли 27 країн-членів ЄС зустрінуться 27 березня, щоб укласти угоду про імпорт сільськогосподарської продукції з Україною. Попередня угода передбачала скорочення імпорту на суму понад €400 млн протягом наступного року, якщо Україна не зможе знайти альтернативні ринки збуту. Франко-польська пропозиція зменшить цю суму ще на €800 млн.

«Дипломати заявляють, що вирішальний голос буде в руках італійського уряду, оскільки позитивне рішення вимагатиме підтримки більшості країн-членів ЄС, розрахованої відповідно до чисельності їхнього населення. Якщо Рим підтримає Варшаву і Париж, інші країни-члени ЄС будуть змушені погодитися на більші скорочення, щоб запобігти втраті безмитного доступу до ЄС у червні», — пояснює видання.

Сольський зазначив, що Україна не винна у тому, що високі врожаї в США та Латинській Америці призвели до падіння цін на зернові. Він також додав, що збільшення протекціонізму та субсидій не є рішенням для європейських фермерів, оскільки вони повинні стати більш ефективними, щоб конкурувати на світових ринках.

«80% проблем, які зазвичай пов’язують з українським експортом, не існує. Вони вигадані», — вважає міністр аграрної політики та продовольства України.

Водночас Микола Сольський у коментарі Le Monde заявив, що Україна готова прийняти систему ліцензування експорту агропродукції до Польщі, щоб вирішити проблеми з експортом сільськогосподарської продукції, пише УНН.

«Ми готові прийняти систему ліцензування експорту для продукції, призначеної для Польщі, але тільки для чотирьох видів зернових. Подібна система у нас вже є з Румунією та Болгаріє», — сказав він.

27 березня також має відбутись засідання українсько-польської міжурядової робочої групи разом із представниками аграрних асоціацій обох країн.

Позначки:, , , , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!