Розмінування полів в Україні: безпека та відновлення землі

Джерело:  АGRO.RIA
міни

Головні проблеми українських аграріїв, які спричинила війна – заміновані поля, пошкоджені врожай та агротехніка. Загалом близько 25% земель сільськогосподарського призначення в Україні зазнали пошкоджень. Ця проблема актуальна для звільнених територій, а вирішити її можливо лише за рахунок масштабного розмінування.

Важливість проблеми розмінування полів

Якщо з пошкодженою та знищеною сільськогосподарською технікою все простіше, оскільки вживану сільгосптехніку можна придбати або купити, наприклад, на AGRO.RIA, то проблематику гуманітарного розмінування угідь слід обговорювати та шукати дієві рішення. Дане питання знаходиться під наглядом кількох державних інстанцій, зокрема, детальніше цим займається Національний орган з питань протимінної діяльності України.

Чому розмінування – важлива справа? Відповідь очевидна, оскільки кожен знає, яку роль відіграє земля для економіки України. Важливо проводити протимінну діяльність ще й тому, що наявність потенційно небезпечних об’єктів поблизу людського житла несе загрозу життю і здоров’ю громадян.

Значну роль у процесі розміновування територій сьогодні відіграють співробітники ДСНС, які щодня роблять все можливе, щоб зробити життя громадян безпечнішим. Додатково постійно консультують та допомагають нам іноземні партнери.

Розмір проблеми розмінування полів

Точно описати актуальний стан земель України сільськогосподарського призначення дуже складно, Однак пошкодження дуже значні. До того ж, все ускладнює й те, що бойові дії тривають, значна територія є окупованою, а противник продовжує вражати українські території

За офіційними даними загалом чверть українських земель сільськогосподарського призначення забруднено або пошкоджено снарядами – це приблизно в 174 тис. км2. Експерти вже порахували, що для їх очищення знадобиться 10 млн. людино/днів.

Представлені дані неточні та приблизні, оскільки достовірні дані отримати неможливо.

Вплив розмінування на сільське господарство та економіку

Важливість розмінування для сільського господарства є критичною, оскільки Україна є аграрною країною. Звичайно, водночас повернути аграрному сектору землі у повному обсязі неможливо, але цей процес триває.

Тимчасова відсутність доступу до земель сільськогосподарського призначення завдає чималої шкоди й для економіки України загалом. Але кожне розміноване поле – це ще один невеликий крок до перемоги.

Процес розмінування полів

Роботи розмінувального характеру охоплюють цілий ряд видів діяльності, які призводять до усунення небезпек і ризиків, пов’язаних з мінами, боєприпасами, які не вибухнули та іншими вибухонебезпечними предметами. Даний процес включає проведення технічних обстежень, складання карт, очищення територій, маркування, складання документації щодо розмінованих територій, встановлення зв’язків із місцевим населенням з питань, пов’язаних із розмінуванням, та передачу розмінованих територій місцевому населенню. Найголовніше у процесі очищення території від снарядів (залишків або нерозірваних) стосується дотримання певних правил.

Правила розмінування полягають у наступному:

  • таку роботу мають проводити виключно спеціалізовані саперні групи;

  • обов’язково відзначається територія, на якій проводяться заходи;

  • на локації не повинно бути цивільних та некомпетентних людей.

Організація розмінувальних операцій

Робота з очищення полів від залишків боєприпасів та нерозірваних снарядів здійснюється в кілька етапів:

  1. Пошук та вивчення під’їзних шляхів до територій, на яких буде проводитися розмінувальні роботи. За потреби місця з небезпечними чи підозрілими предметами на території позначаються кілочками та захисною стрічкою на безпечній відстані. Далі шлях для техніки розчищає піротехнічна служба.

  2. Знешкодження вибухонебезпечних пристроїв на території – це робота для професійних саперів. Саме знешкодження проходить тільки після попереднього аналізу.

  3. Механічне сканування ґрунту – це своєрідна перевірка правильності попередньо виконаних робіт саперної групи.

  4.  Перевірка території та очищення локації від забруднюючих об’єктів. Знешкодження нерозірваних боєприпасів може проводитись за рахунок діяльності саперів або бетонування на місці. Всі залишки від розірваних снарядів повинні виводитись з території.

Використання технологій та методів розмінування

Українське нововведення у темі очищення території від залишків боєприпасів – дрони. Такі препарати мають спеціальні датчики або іншими словами сканери, які виявляють металеві предмети. Така технологія допоможе у кілька раз пришвидшити розмінувальних процес.

Ще одне нововведення – це машина для розмінування зі встановленим інноваційним обладнанням. Зазвичай під час розмінувальних робіт використовуються трактори з автопілотом. Таке нововведення допоможе провести правильні тести якості виконання робіт саперної групи та суттєво забезпечує безпеку людського ресурсу.

В рамках проведення операцій протимінної діяльності застосовуються цілий спектр інструментів та засобів. Але головними слід вважати три елементи:

  1. Ручне розмінування.

  2. Використання собак мінно-розшукової служби.

  3. Механічні системи (наприклад, робототехнічні комплекси).

Відновлення землі та аграрного сектору

Проблема забруднення земель сільськогосподарського призначення – це наше сьогодення, але вона може бути вирішена.

Відновлення сільськогосподарського потенціалу після розмінування полягає в першу чергу в відновленні посівної діяльності. Завдяки використанню сучасної с/г техніки, можливе швидке відновлення земель і збільшення виробництва сільськогосподарської продукції.

Аграрні програми та підтримка фермерів

Окрім цього, аграрний сектор має ще одну проблему, яка стосується втрати господарствами та управляючими компаніями значної частини техніки та іншого майна. Цю ситуацію можливо виправити, адже уряд вже зараз має деякі плани та програми щодо вирішення кризового становища в аграрному секторі.

Після завершення розмінування, важливо відновити сільськогосподарську діяльність на цих землях. Для цього в Україні діють різні аграрні програми, які надають підтримку фермерам. Зокрема, https://agro.ria.com/ допомагає аграріям з налагодженням потреб у сільгосптехніці, що значно спрощує процес відновлення роботи на полях.

Висновок

Розмінування полів в Україні – складна проблема, яка вимагає постійної уваги та вдосконалення технологій. При цьому, не менш важливим є відновлення аграрного сектору після розмінування. Сучасні технології, агротехніка, а також допомога від держави та приватних організацій можуть значно спростити цей процес та допомогти відновити продуктивність земель.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!