Росіяни заборгували Казахстану за оренду судна, яке перевозило вкрадене українське зерно

Джерело:  NewTimes.kz

Спеціалізований міжрайонний економічний суд Нур-Султану задовольнив позов про стягнення понад 290 млн. тенге заборгованості з оплати оренди морських суден «Жибек жоли» та «Атамекен».

У прес-релізі суду йдеться, що «казахстанська компанія ТОВ «К» (власник) подала позов до ТОВ «Г» (РФ м.Санкт-Петербург – фрахтувальник) про стягнення поточної заборгованості та відсотків за затримку в оплаті оренди морських суден «Жибек жоли» та «Атамекен».

«Встановлено, що на підставі договорів Бербоут-Чартера від 26 жовтня 2021 року ТОВ «К» строком до 30 листопада 2022 року орендовано вищезгадані 2 судна. Орендна плата складає (бербоут-чартерна ставка) за одне судно на добу дорівнює 3 800 доларів США з урахуванням ПДВ, щомісяця здійснюється за попередньою оплатою», — повідомляли в суді.

Однак, за оренду ніхто не платив. За червень цього року заборгованість становила 66 232,19 доларів США.

«Відповідно до умов договору за затримку орендної плати також нараховано штрафні санкції у сумі 11 644,36 доларів США. Загальна сума склала 77876,55 доларів США або 36218826 тенге (за курсом Національного Банку Республіки Казахстан на 30 червня 2022 року – 465,08 тенге за 1 долар США). Залишок заборгованості за період з лютого по червень 2022 року з оренди судна «Атамекен» становив 532 000 доларів США. За затримку орендної плати фрахтувальнику також нараховано 14 365,87 доларів США штрафних санкцій. Загальна сума становила 546 365,87 доларів США або 254 103 839 тенге», – йдеться у прес-релізі.

Нагадаємо, що у липні розігрівся скандал, що українське зерно у розмірі 7 тисяч тонн з окупованого Росією порту Бердянська прямує до Туреччини на судні «Жибек жоли», яке належить компанії з Казахстану KTZ Express.

У нацкомпанії «Қазақстан темір жоли» намагалися всіх переконати, що перевезення зерна проходить на прохання України. Проте сам Київ просив Туреччину затримати та заарештувати вантажне судно «Жибек жоли» під російським прапором.

У КТЖ тоді ЗМІ повідомили, що компанії KTZ Express, якій належить судно “Жибек жоли”, у жовтні минулого року уклала договір фрахтування судна без екіпажу з російською компанією “Грін-Лайн”. Вона має довгостроковий контракт на надання послуг з перевезення зерна з України до Туреччини з естонською компанією Mangelbert OU, яка є трейдером зернових культур та олій з 1999 року. Також зазначалося, що російська компанія «Грін-Лайн» «не перебуває у списках санкцій США, ЄС, Великої Британії та Канади».

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!