Різке зростання імпорту біодизелю вдарило по ринку ріпаку в ЄС – FEDIOL

Джерело:  OleoScope

Ціни на ріпакову олію в ЄС впали більш ніж на 30% за останні п’ять місяців, що позначилося і на європейському сировинному ринку, оскільки котирування на ріпак також пішли на спад. Про це повідомили в Асоціації виробників олії (FEDIOL). Як стверджують експерти, серйозний тиск на ціни чинить «аномальне зростання» імпорту біодизельного палива.

Ріпак для Євросоюзу є основною олійною культурою: в результаті його переробки жироолійні компанії отримують ріпакову олію, яка вважається ключовим сировинним компонентом при виробництві біопалива в країнах блоку.

«ЄС також схвалює виробництво біодизельного палива, одержуваного з відпрацьованих олій та жирів, у рамках цільових показників щодо використання відновлюваних джерел енергії», – йдеться у повідомленні.

У FEDIOL зазначили, що поточні цінові зміни – сигнал «про ненормальну поведінку ринку». Дані про імпорт біодизеля в ЄС галузеве об’єднання оперативно не надало.

При цьому трейдери посилаються на інші фактори, які продавили ціни: зокрема, на їхню думку, це різке збільшення імпорту ріпаку Євросоюзом та зміна політики в галузі біопалива (відмова від пальмової олії у виробництві).

Зазначимо, що імпорт рослинних олій у ЄС цього сезону різко скоротився. Це пов’язано не лише з активним надходженням на ринок українського олійного насіння, а й з небажанням Європи використовувати «пальму» при випуску біодизелю.

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!