Різке зростання цін на нафту підтримує ціни на ріпак та канолу

Джерело:  GrainTrade
рапс

Спекулятивне зростання цін на нафту підтримало котирування на ріпак та канолу, хоча й меншій мірі, ніж очікували аналітики.

Жовтневі ф’ючерси на нафту марки Brent за три останні сесії виросли на 7,1% до 81,4 $/барель (+3% за місяць) на тлі можливого загострення ситуації на Близькому Сході та взаємних атак між Ізраїлем та ліванською хезболлою.

На тлі зростання цін на нафту та страйку залізничників у Канаді листопадові ф’ючерси на канолу на біржі у Вінніпезі за три сесії подорожчали на 4,4% до 590 CAD/т або 437,7 $/т (+2,8% за тиждень, -7,6% за місяць).

Суха та тепла погода в преріях Канади в найближчі тижні прискорить збирання урожаю, що збільшить пропозицію на ринку.

Слідом за цінами на канолу листопадові ф’ючерси на ріпак на біржі в Парижі за дві сесії виросли на 2,3% до 460 €/т або 513,7 $/т (+1,5% за тиждень, -4,3% за місяць).

В Україні закупівельні ціни на ріпак цього тижня виросли до 22200-22500 грн/т або 470-475 $/т з доставкою до портів Чорного моря, але фермери стримують продажі на тлі подорожчання соняшника внаслідок сильного скорочення урожаю.

До кінця серпня експорт ріпаку з України сягне 1,3 млн т, і вільними для експорту залишаться ще 1,5 млн т із зібраних цьогоріч 3,4 млн т, оскільки внутрішня переробка не перевищить 400 тис т ріпаку.

Чинником підтримки цін, який поки що не враховують європейські трейдери, є аномально суха погода в Україні, яка не дозволить аграріям засіяти озимим ріпаком заплановані площі в оптимальні терміни. Крім того, частина вже засіяного ріпаку може бути втрачена.

Тому після 10 вересня (завершення оптимальних термінів сівби ріпаку) фермери ще більше скоротять продажі ріпаку в очікуванні підсумків сівби в Україні та ЄС.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!