Різке подорожчання соєвої олії в Чикаго підтримало ціни на інші рослинні олії

Джерело:  GrainTrade

Цього тижня серпневі ф’ючерси на соєву олію на біржі в Чикаго виросли на 6,8% до найвищого з квітня рівня 1035 $/т на тлі збільшення використання соєвої олії у виробництві біодизеля у США та зростання цін на нафту.

За даними USDA, у травні обсяги переробки сої у США виросли у порівнянні з квітнем на 7,9% до 5,23 млн т.

Вересневі ф’ючерси на нафту марки Brent на біржі ICE Futures у Лондоні на тлі покращення даних по економіці у США та можливої ескалації між Ліваном та Ізраїлем протягом місяця виросли на 10% до 86,3 $/барель (+2,1% за тиждень), що є максимальним значенням з кінця квітня.

Котирування підтримує очікуване збільшення попиту на нафту та паливо внаслідок активізації поїздок американців на день Незалежності. Крім того, посилення до 5-ї категорії урагану «Берілл», який формувався в Атлантиці з початку року, може призвести до скорочення видобутку нафти у США.

Варто враховувати, що рф продовжує нарощувати видобуток нафти, і у травні збільшила його до 9,39 млн барелів/добу, що на 3,8% перевищує погоджений цільовий показник у 9,049 млн барелів/добу. Крім того, за 24-30 червня експорт нафти з рф збільшився на 620 тис барелів/добу до 2-місячного максимуму 3,67 млн барелів/добу, що найближчим часом посилить тиск на ціни.

Серпневі ф’ючерси на пальмову олію на біржі Bursa на тлі зростання цін на нафту та соєву олію, а також на прогнозах скорочення урожаю у червні також виросли протягом тижня на 6% до 4089 рінггитів/т або 867 $/т (+2,7% за місяць).

За даними сюрвейєра AmSpec Agri Malaysia, Малайзія у червні скоротила експорт пальмової олії у порівнянні з травнем на 15,4%, але ринок очікує офіційних даних по виробництву, експорту та запасам.

На біржі в Даляні найактивніший контракт на соєву олію вчора подорожчав на 2,1%, а на пальмову – на 2,75%.

За даними Trading Economics, середня ціна на соняшникову олію з доставкою покупцям залишається на рівні минулого місяця 930 $/т, оскільки на ринку ЄС суттєво виріс обсяг пропозицій ріпакової олії.

Позначки:,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!