Рік роботи морського коридору: Україна експортувала 43,5 млн т агропродукції

Джерело:  AgroPortal.ua
корабль

Рівно рік тому з порту Одеси вийшло перше судно і пройшло тимчасовим коридором з моменту виходу рф із «зернової угоди» 17 липня 2023 року. Тимчасовим морським шляхом за рік роботи 2 379 суден експортували українські вантажі до 46 країн світу. Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

За цей час загальний вантажообіг цим шляхом склав 64,4 млн т, з яких 43,5 млн т — продукція українських аграріїв.

«Попри систематичні російські обстріли Сили безпеки та оборони продовжують забезпечувати морський шлях для цивільних суден. Окрім безпекової складової, сьогодні існує два основних інструменти страхування ризиків судновласників, чиї судна прямують до чи з морських портів України», — зауважили у міністерстві.

І додали, що з 15 березня 2024 року коридор, що проходить через порти Великої Одеси, розпочав роботу в цілодобовому режимі, що збільшило показники експорту аграрної та іншої продукції на 20%.

Як повідомив у телеефірі т.в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, вартість відправленої морським коридором агропродукції складає близько $9 млрд.

«Зараз через український зерновий коридор експортується близько 70% аграрного експорту. Це ненабагато менше, ніж було до початку війни», — уточнив він.

Позначки:

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!