рф ввела офіційну заборону на ввезення казахстанської пшениці

Джерело:  ElDala
стоп

Федеральна служба з ветеринарного та фітосанітарного нагляду (Россільгоспнагляд) з 17 жовтня 2024 року запровадила тимчасову заборону на постачання з Казахстану сільгоспсировини кількох видів. Термін зняття обмежень не обумовлено.

У списку – пшениця (м’яка та тверда), сочевиця, насіння льону олійного.

При цьому дозволено транзит усієї цієї продукції через територію росії за умови оформлення казахстанською стороною фітосанітарних сертифікатів безпосередньо на країну кінцевого призначення та перевалки зерна одразу з вагонів у трюми судна.

Повна заборона (без дозволеного транзиту) вводиться для постачання з території Казахстану до росії томатів, перців, насіння соняшника (на насіння) походженням третіх країн, та динь казахстанського походження.

Нагадаємо, що в середині вересня Россільгоспнагляд звернувся з листом до міністерства сільського господарства Казахстану з проханням з 23 вересня припинити видачу фітосанітарних сертифікатів на постачання до росії з тих же видів сільгосппродукції, включаючи ще й продукти переробки зерна.

Мотивувалося це прохання “збільшенням числа виявлених підкарантинних об’єктів” у постачаннях.

При цьому, ні в кого з учасників ринку не викликає сумнівів той факт, що введені обмеження – заходи росії у відповідь на повну заборону поставок російської пшениці в Казахстан, введену в кінці липня і чинну до кінця 2024 року. Уряд РК пішов на цей крок в очікуванні високого врожаю цього сезону, щоб не допустити обвалу цін на зерно на внутрішньому ринку країни.

Варто зазначити, що частка поставок до росії зерна та олійних із Казахстану в загальному обсязі експорту з країни дуже мала. Наприклад, у 2023 році твердої пшениці з РК в рф було відвантажено на $400 тис., м’якої пшениці – на $600 тис. Набагато більший інтерес у Казахстану цього врожайного сезону викликає можливість транзиту через російські морські порти своєї сільгосппродукції до Європи та інших країн.

На міжнародній зерновій конференції Agricom, яка пройшла в Астані наприкінці вересня, експерти Зернового союзу Казахстану висловлювали думку про те, що Казахстану варто достроково зняти заборону на постачання пшениці з росії, щоб уникнути заходів у відповідь з боку рф і не поставити за загрозу можливості транзиту свій сільгосппродукції через російську територію

Позначки:, , , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!