рф може запровадити у лютому нульову квоту на експорт зерна

Джерело:  Финмаркет
стоп

Потенціал експорту зерна з росії в цьому сільгоспроці (липень 2024-червень 2025 рр.) нижче торішнього на 22-23 млн тонн, в результаті експортна квота (вводиться з 15 лютого по 30 червня щорічно) може стати нульовою. Але незважаючи на таке зниження, росія збереже лідируючу позицію на світовому ринку пшениці, вважає гендиректор російської компанії “ПроЗерно” Володимир Петриченко.

“Експортний потенціал, незважаючи на зниження збору зерна цього року, непоганий, але він на 22 млн тонн, може навіть на 23 млн тонн, нижчий, ніж минулого року. Таке колосальне падіння цього сезону цілком очевидне. Воно вже зараз трохи відчувається, але трохи “, – заявив Петриченко на XVI з’їзді борошномельних і круп’яних підприємств росії у четвер у москві.

За його словами, темпи експорту, “іноді, демонструють “стаханівські показники”, але вони будуть знижуватися”. Експерт оцінює експорт зерна в цьому сільгоспроці в 48,7 млн тонн.

У минулому сезоні, за даними мінсільгоспу рф, експорт склав 72,2 млн тонн, з них 54,1 млн тонн пшениці.

При цьому Петриченко зазначив, що найбільш реальна оцінка поставок за кордон залежить від того, наскільки буде “розпаковано” інтервенційний фонд. “У ньому зараз близько 4 млн тонн, вони мають бути викладені на ринок, щоб забезпечити експортний потенціал у розмірі 48-49 млн тонн. Якщо цього не станеться, то від цього ще мінус 3-4 млн тонн”, – сказав він.

Як вважає експерт, товарні інтервенції (продаж зерна з інтервенційного фонду) можуть активізуватись у грудні-січні.

За його прогнозом, експорт пшениці в цьому сезоні може становити 40,4 млн тонн. “Потенціал майже на 12 млн тонн вниз (порівняно з торішнім експортом, який він оцінює у 52,2 млн тонн), хоча все одно ми залишимося у світі номер один за постачанням пшениці”, – наголосив експерт.

Відвантаження ячменю та кукурудзи у новому сезоні будуть незначними. “Першим скінчиться ячмінь, бо вже зараз його важко знайти для експортних поставок. Експорт кукурудзи може закритися у грудні – не буде товарних партій”, – вважає Петриченко. Він не виключив, що квота на експорт зерна з росії цього сезону може бути нульовою. “Це ми побачимо, напевно, у певній перспективі”, – сказав він.

Позначки:, , ,

У Вас виникли додаткові запитання?
Будемо раді допомогти!